Izraelské kočky

Izraelské kočky

1. 12. 2015

Při svých cestách do zahraničí vždy fotím kočky, které vidím v ulicích, parcích či u hotelu. Kde jsem je nikdy nefotila, byla Brazilie, protože jsem tam prostě žádnou nespatřila. V Izraeli a na palestinských územích jich žije podle Organizace na ochranu zvířat cca dva miliony. Tak velký počet koček způsobuje znečišťování, možnosti přenosu různých onemocnění a další problémy. Přesto, že Izrael je sekulární stát, ve vládě jsou zastoupeny i ultrapravicové náboženské strany, a tak došlo k následující diskuzi:

Když na ministerstvo životního prostředí dorazil dopis od ministra zemědělství, strhl se velký povyk. Ministr totiž navrhoval deportovat toulavé izraelské kočky do zahraničí, protože kastrovat je nejde, neboť to odporuje židovským náboženským zásadám.

Izraelce to pobavilo i pobouřilo zároveň. Jak sděloval ministr zemědělství vyhoštění koček do zahraničí by prý znamenalo nejen vyhovět zákazu kastrace, kterou židovské právo považuje za násilí na zvířatech, ale i naplnit biblické přikázání osidlovat planetu Zemi.

Na sociálních sítích se ministrův návrh setkal s kritikou i posměšnými poznámkami. Reagovala řada běžných Izraelců, ochránci zvířat i politici, Poslanci parlamentu kritizovali ministrovu myšlenku jako "středověkou" a ministra obvinili ze snahy, učinit z Izraele teokratický státní útvar - tedy režim, který se odvolává na božské právo.  

Izraelem zněl hlas, že tento návrh je nemorální. Dnes jsou to kočky. Zítra najde ministr náboženský důvod, aby odsunul lidské bytosti, zaznívalo z poslanecké sněmovny.

Lehčí formou reagovala ministryně spravedlnosti Cipi Livniová. Na Twiteru zveřejnila fotku se svou černobílou kočkou a komentářem, že ji rozhodně nechystá pořídit cestovní pas.

Nafotila jsem několik kočičáků a myslím, že jsou stejní jako naše kočky domácí. Je škoda, že právě Izrael, který je nejvyspělejší zemí Blízkého východu, není schopen vyřešit problém toulavých koček.

Naopak se mi líbí přístup Španělů na Gran Canarii, kde v r. 1992 nebylo pro kočky k hnutí. Byly prostě chudinky všude a množily se naprosto nekontrovatelně. Dnes jsou vykastrované a u hotelu jsou většinou jedna či dvě. Pomohly Organizace na ochranu zvířat, které se o kočenky na ostrově starají.  

Poznámka - informace  o kastraci byly čerpány z izraelských sociálních sítí

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(3.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%