Advent, čas zklidnění a nadějí

Advent, čas zklidnění a nadějí

20. 11. 2015

Taky máte pocit, že Vánoce jsou rok od roku dřív?

S prvním nástupem podzimních dní, kdy neobyčejně ještě hřálo sluníčko a babí léto bylo jak vyšité, ve většině obchodech a supermarketech na nás už útočili čokoládoví čerti a Mikuláši, malí i velcí Santa Clausové a kolem nás všude zněly koledy. Asi jsme se všichni tak trochu zbláznili, nebo se z vánoční atmosféry do svátků dozajista zblázníme.

V září či říjnu bychom si měli užívat vůni pečených brambor a jablek, chodit na houby, sbírat poslední dary přírody a hřát se v podzimním sluníčku. Místo toho se stresujeme při vtíravých vánočních koledách. Že na sv. Martina není žádné spolehnutí, to už asi víte. Dělá si prostě, co chce, a tak vůbec nemyslí na to, aby osedlal svého bílého koně a přijel tak, jak má. Zato Santa Claus, ten už je všude, ten je spolehlivý. Ještěže ten náš Ježíšek je jen jeden!

A pak nastoupí reklamy, útočí především ty televizní. No, řekněte, znáte kolem sebe nějakou rodinu, která nepouští televizi? Pokud ano, šťastná to rodina. Z televize na ni nekřičí "Ježíšku, už je čas!" čtyři měsíce před Štědrým dnem. A v těchto chvílích, kdy se Vánoce na nás valí ze všech stran, přemýšlíme, jak nakoupit za to málo, co máme.

Vše vyřešeno – půjčky. Půjčí vám dnes všichni a všichni výhodněji než ti ostatní. Nakupte teď a plaťte až příští rok. Další pekelná nabídka. V tu chvíli nechcete přemýšlet o složenkách, které budete mít v poště na začátku roku. A to je nejrychlejší cesta do pekel – dluhy.

Vánoce, ty naše české, by měly být svátky klidu a pokoje. Pokud možno sněžně bílé a voňavé od cukroví, od smaženého kapříka a bramborového salátu. Svátky klidu a pokoje, rozjímání a setkávání se s přáteli, s rodinou. Kdo z vás zvolí třeba adventní koncert místo nákupu v nějakém supermarketu? Možná by dětem stačilo míň dárků, kdybychom jim k tomu nadělili usměvavou mámu a tátu, který si s nimi bude celé svátky hrát a ten čertův vynález – mobil – nechá vypnutý.

Poslední listopadová neděle je také první neděle adventní. Setmělé ulice a do tmy svítící vánoční světýlka z oken domů, na dveřích adventní věnce, jež připomínají všem, že nastal čas adventní. Čas pro rozjímání, ale také doba pro úklid, a to nejen příbytků, ale také mysli lidí.

Advent je časem zklidnění. Nastává přece ten nejkrásnější čas v roce, čas vánoční. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele. Ten letošní advent bude dozajista poznamenán útokem teroristů v Paříži a vším tím, co to Evropě přinese.

A tak mě napadá, že bychom nějakého toho novodobého Spasitele všichni docela potřebovali. Závěrem jsem chtěla napsat "Bůh ochraňuj Evropu", ale bylo by to ode mne pokrytecké, nevěřím, že nás ochrání nějaká vyšší moc.

advent Vánoce
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Také se mi nelíbí to předčasné reklamní šílenství - vnucovat nám Santa Clause a ještě k tomu již od září!!! Snažím se být proti tomu imunní. Během adventu mám ráda hezkou pohodu, přátelská posezení, vánoční koncerty, klid v duši. Bohužel, ten klid se nám snaží ukořistit nájemní vrazi! Pokoj všem lidem dobré vůle!
Soňa Prachfeldová
Pravdivé shrnutí dění před adventem Elenko, přesto si myslím, že dětičky budou s rozzářenýma očkama čekat na ježíška, přestože v něho skoro nikdo nevěří a alespoň my starší si budeme adventu užívat, Je mi docela líto, že mladí s rodinami jsou samý spěch a uhonění. Prot hlavně všem klid a mír v duši a nejen v duši v této těžké době !
Zdenka Jírová
Ve všem máte pravdu. Z kouzla Vánoc se stalo jen nákupní bláznění. Já si žádný rok nenechám ujít Vánoční koncert, který u nás zpívají sdružené pěvecké sbory s nádhernou Hej, mistře, vstaň bystře... Teprve od této chvíle pro mne začínají opravdové Vánoce. Koncert bývá v půli prosince a je to krásné naladění. Letos bude dokonce ve dvojím provedení , v kostele a koncertním sále po dva dny. Asi se rozhodnu pro ten v kostele.
Alena Várošová
Eleno,článek napsaný ze života.Ano,každý se musíme spoléhat sami na sebe,jak nás to rodiče učily.Nebýt málotratní,zlí a závistiví..V času adventním by měli mít lidi k sobě blíž a hlavně, ať ten Spasitel raději tam nahoře je a nedopustí,to co se všude ve světě děje.
Jana Šenbergerová
Přestože příchod Spasitele neočekávám a vyšší moc hledám hlavně v sobě, se vším ostatním plně souhlasím. Všechno jsme zkomercionalizovali (slovo stejně ošklivé jako skutečnost, kterou pojmenovává) a divíme se, že svět vypadá, jak vypadá. Klid v duši se nedá koupit, nikdo nám ho nezajistí, ten si musíme nastolit sami. Čím víc lidí to udělá, tím větší je šance, že se bude klid materializovat i mimo nás. Vánoční čas je k tomu jako stvořený.
Hana Šorejsová
Čas Adventu, který sebou přináší do měst po řekách zimu a netrpělivé očekávání oslav narození Ježíška Krista. Je to pro nás všechny doba klidu a především duchovního rozjímání. Též ho mám moc ráda.
Dana Kolářová
Nejhezčí je rozjímání v přírodě.
Hana Rypáčková
Já miluji Advent, čas setkávání, pochoutek , výstav a koncertů. Vánoce s dárky a přejídáním a hlukem petard , čím víc stárnu, nemusím. Připadá mi to barevné štěstíčko neupřímné. Hezké Eleno.
Zuzana Pivcová
Zvlášť v Praze je advent časem hektických vánočních nabídek a nakupování. Toto mě nechává zcela v klidu. O to méně však současná situace, v níž lidství zcela ztratilo svůj smysl.
Dagmar Bartušková
Ano, bohužel je to realita. Nechápu lidi, kteří si berou půjčky na to, aby blízkým udělali pod stromkem na Štědrý den radost, a pak to bůh ví jak dlouho splácí... Mám ráda ten předvánoční čas plný shonu, spojený s vůní chvojí, vanilky, prodejem kaprů v kádích, ochutnávek cukroví, ale hlavně setkávání se s přáteli. Já jsem dávno dopekla, snad nepůjdu do pekla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...