Advent, čas zklidnění a nadějí

Advent, čas zklidnění a nadějí

20. 11. 2015

Taky máte pocit, že Vánoce jsou rok od roku dřív?

S prvním nástupem podzimních dní, kdy neobyčejně ještě hřálo sluníčko a babí léto bylo jak vyšité, ve většině obchodech a supermarketech na nás už útočili čokoládoví čerti a Mikuláši, malí i velcí Santa Clausové a kolem nás všude zněly koledy. Asi jsme se všichni tak trochu zbláznili, nebo se z vánoční atmosféry do svátků dozajista zblázníme.

V září či říjnu bychom si měli užívat vůni pečených brambor a jablek, chodit na houby, sbírat poslední dary přírody a hřát se v podzimním sluníčku. Místo toho se stresujeme při vtíravých vánočních koledách. Že na sv. Martina není žádné spolehnutí, to už asi víte. Dělá si prostě, co chce, a tak vůbec nemyslí na to, aby osedlal svého bílého koně a přijel tak, jak má. Zato Santa Claus, ten už je všude, ten je spolehlivý. Ještěže ten náš Ježíšek je jen jeden!

A pak nastoupí reklamy, útočí především ty televizní. No, řekněte, znáte kolem sebe nějakou rodinu, která nepouští televizi? Pokud ano, šťastná to rodina. Z televize na ni nekřičí "Ježíšku, už je čas!" čtyři měsíce před Štědrým dnem. A v těchto chvílích, kdy se Vánoce na nás valí ze všech stran, přemýšlíme, jak nakoupit za to málo, co máme.

Vše vyřešeno – půjčky. Půjčí vám dnes všichni a všichni výhodněji než ti ostatní. Nakupte teď a plaťte až příští rok. Další pekelná nabídka. V tu chvíli nechcete přemýšlet o složenkách, které budete mít v poště na začátku roku. A to je nejrychlejší cesta do pekel – dluhy.

Vánoce, ty naše české, by měly být svátky klidu a pokoje. Pokud možno sněžně bílé a voňavé od cukroví, od smaženého kapříka a bramborového salátu. Svátky klidu a pokoje, rozjímání a setkávání se s přáteli, s rodinou. Kdo z vás zvolí třeba adventní koncert místo nákupu v nějakém supermarketu? Možná by dětem stačilo míň dárků, kdybychom jim k tomu nadělili usměvavou mámu a tátu, který si s nimi bude celé svátky hrát a ten čertův vynález – mobil – nechá vypnutý.

Poslední listopadová neděle je také první neděle adventní. Setmělé ulice a do tmy svítící vánoční světýlka z oken domů, na dveřích adventní věnce, jež připomínají všem, že nastal čas adventní. Čas pro rozjímání, ale také doba pro úklid, a to nejen příbytků, ale také mysli lidí.

Advent je časem zklidnění. Nastává přece ten nejkrásnější čas v roce, čas vánoční. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele. Ten letošní advent bude dozajista poznamenán útokem teroristů v Paříži a vším tím, co to Evropě přinese.

A tak mě napadá, že bychom nějakého toho novodobého Spasitele všichni docela potřebovali. Závěrem jsem chtěla napsat "Bůh ochraňuj Evropu", ale bylo by to ode mne pokrytecké, nevěřím, že nás ochrání nějaká vyšší moc.

advent Vánoce
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%