Babiččina klasika: Ořechová bábovka

Babiččina klasika: Ořechová bábovka

11. 11. 2015

Venku plískanice, za oknem duje vítr a v kuchyni voní bábovka. Klasika. Do hrnku nalévám horký čaj a na talíř kladu plátky bábovky. Jsou lidé, kteří bábovku považují za přežitek, raději pana cotu nebo čokoládovou pěnu. Ale já si myslím, že dobrá bábovka se mezi tou modernou také neztratí.

Ořechová bábovka:

3 žloutky
20 dkg cukru krupice
22 dkg polohrubé mouky
3 – 5 dkg mletých ořechů
½ prášku do pečiva
skořice
3 lžíce rumu
1 nastrouhané jablko
150 ml vody
150 ml oleje
sníh ze tří bílků

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rum, nastrouhané jablko a všechny sypké přísady. Pak přidáme vodu a olej, těsto řádně utřeme (můžeme použít i šlehač). Lehce vmícháme tuhý sníh.

Hmotu dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180° C, 40 – 45 minut.

A rada na závěr: vymazanou formu nejdříve vysypu strouhaným kokosem a pak ještě hrubou moukou. Krásně to při pečení voní.

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Tak na to jsem chyběla, ale už si to píšu a určitě brzy vyzkouším.
Lidmila Nejedlá
Mňam, mňam, mňam...
Soňa Prachfeldová
Elenko, už mám recept v zápisníčku, udělám v sobotu - díky :-)
Miluše Hasenohrlová
Elen, právě jsem dopekla ořechovou bábovku podle Tvého receptu.Je vynikající !!!!Ořechů se letos urodilo hodně a tak bude častěji :-)Zdravím tě.
Zuzana Pivcová
Nepochybně bych se dřív Tvou bábovkou nacpala. Ale od konce května už žádné pečivo a moučníky nejím. Zvolila jsem si to dobrovolně a hlavně ze zdravotních důvodů. Ale všem, kteří na ni mají chuť a nemíní se stravovat jako já, ji moc přeji. :-))) Vypadá krásně.
VANDA Blaškovič
Ahoj, Eleno! Bezvadný recept, ani nevíš, jakou mi udělal radost!! Dnes je překrásný, slunný den, tak přehlídka bude určitě bez kazu. Již se s vnučkou připravujeme a těšíme se na ostatní. Naše Michaelka tam bude mít kamarádku Vivi. Náhody neexistují... No a bábovičku někdy upeču. Díky!
Hana Šorejsová
To je prima, já zkusím tu tvou s jablkem, já jsem v posteli s chřipkou, sklátilo to celou naši rodinku. Ale bábovku s jablíčkem upeči . Díky.
Elena Valeriánová
Právě jsem dala bábovku do trouby, zítra přijede syn, tak ať máme je kávě. Hanko, tu Tvoji vyzkouším příště. Teď nemám doma potřebný jogurt. Díky jablku je i tato "nedusivá".
Alena Várošová
Eleno,teď by se mi jenom dílek bábovky hodil ke kafíčku.Musela jsem se spokojit s oplatkem.Také dělám ráda bábovku,ale tvarohovou.Od oka jsem nikdy bábovku nedělala,ale kyndutétěsto jak píše Eva po paměti,nic nevážím.ANI JÁ BYCH RECEPT NA KYNUTÉ TĚSTO NEDOKÁZALA V DKG POPSAT.To jsme my staré,vlastně zralé kuchařinky.Tak děvčata dobrou chuť a děkujeme Eleně za bábovku:byla mócc dobrá
Eva Mužíková
No vida, další typ. Přiznám se, že bábovku jsem si nikdy neriskla dělat od oka, ale kynuté těsto, to dělám snad po slepu a vždy je skvělé. Dokonce bych ani nedokázala někomu jaké množství všeho dávám napsat.. prostě každý umíme něco... a je dobře, že si tu takto děláme chutě....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...