Babiččina klasika: Ořechová bábovka

Babiččina klasika: Ořechová bábovka

11. 11. 2015

Venku plískanice, za oknem duje vítr a v kuchyni voní bábovka. Klasika. Do hrnku nalévám horký čaj a na talíř kladu plátky bábovky. Jsou lidé, kteří bábovku považují za přežitek, raději pana cotu nebo čokoládovou pěnu. Ale já si myslím, že dobrá bábovka se mezi tou modernou také neztratí.

Ořechová bábovka:

3 žloutky
20 dkg cukru krupice
22 dkg polohrubé mouky
3 – 5 dkg mletých ořechů
½ prášku do pečiva
skořice
3 lžíce rumu
1 nastrouhané jablko
150 ml vody
150 ml oleje
sníh ze tří bílků

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rum, nastrouhané jablko a všechny sypké přísady. Pak přidáme vodu a olej, těsto řádně utřeme (můžeme použít i šlehač). Lehce vmícháme tuhý sníh.

Hmotu dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180° C, 40 – 45 minut.

A rada na závěr: vymazanou formu nejdříve vysypu strouhaným kokosem a pak ještě hrubou moukou. Krásně to při pečení voní.

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Elenko, máš ji krásnou 1* ! Také takovou znám, ale já peču z polohrubé mouky tuto bábovku, dávám 250g polohr.mouky, ale to dělám vše od oka, celý život, cca 200g cukru, 4vejce, 1/8másla, vanilkový cukr, prášek do pečiva a jeden choceňský jogurt ten větší. žloutky s cukrem a máslem, udělám sníh , přidám mouku a jogurt , pak přidávám rozinky, pomeranč kůru a nastrouhanou citron kůru a kokos, nalejeme do vymaštěné a vysypané formy. Je možné přidat do těsta i ořechy, prostě podle chuti a na oko to lahodí. Peču ji zhruba 45 minut na 180 stupňů. Bábovka je výborná, není vůbec suchá, prostě super mňam! Ta tvoje také !
Eva Mužíková
Elen, tak jsi mne namlsala, že díky tomu a i protože všechny suroviny mám doma / i ten rum/, zkusím tento recept. Já ráda peču třenou dvoubarevnou s kakaem / mramorová??/, po ní se jen zapráší... Ta Tvá vypadá opravdu lákavě, jak píše Jana, i ke mně voní:)))))
Jitka Chodorová
Podobnou bábovku taky dělám, jen dávám více jablíček, a ořechy nemelu,ale sekám, a přidávám ještě rozinky,ale zkusím bábovku dle vašeho receptu Elen, a porovnám, zatím přeji dobrou chuť všem, kdo ochutnají.
Jana Šenbergerová
Vypadá skvěle a voní až k nám. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.