Barevná roudnická zákoutí

Barevná roudnická zákoutí

29. 10. 2015

Ranní mlha se rozplynula jako pára nad hrncem a říjen ukázal svou přívětivou tvář. Poslal nám sluneční paprsky, a to nezbývá než všeho nechat, popadnout foťák a běžet se pokusit zachytit krásu probarveného podzimního dne.

A tak jsem poslechla volání podzimu a vyrazila z domova pochlubit se vám trochu, kde bydlím. První moje cesta vede k rozhledně v parku, ze které fotím roudnické panoráma se zvonicí, kostelem a zámkem. Pak se chvíli loudám parkem a pohledem zachytím chlapce a dívku, sedící na lavičce. Kolem nich to vypadá, že žár jejich lásky odklidil listí do bezpečné vzdálenosti, kde nehrozí vzplanutí. Prosím je, jestli si je smím vyfotit, a oni trochu rozpačitě souhlasí, mám radost. A ta je ještě větší, když vidím knížku, hudební nástroj a rudou růži v dívčiných rukách ... nemám strach o budoucí pokolení.

Běžím dolů do města ke galerii a zámku a pak ještě dál až k Labi. Jako obvykle je tam spousta maminek s dětmi a houf dychtivých kačen. Ale kromě nich už tu máme i labutě, které sem přilétají zimovat. Po vodní dopravní tepně projede naložená loď a za ní se na vlnách pohupuje kajak. Mířím na něj foťák a vyprošuji si dneska už podruhé souhlas s vyfotografováním. Kajakář se na mě souhlasně usmívá a já ho po nábřeží následuji. Pán mi pak ještě zapózuje a já mu dávám vizitku i60. Jmenuji se Vršecký, povídá, a jsem otec Davida Vršeckého. Ptám se na jeho věk - je mu 73 let. Má můj obdiv.

Ale odpoledne rychle utíká a já musím běžet taky dál. Beru to po schodech vzhůru do svahu do parku Josefa Hory. Nejlepší místo pro fotografování roudnických věží dostalo povolení k zastavění, a tak se tedy pokouším nad vraty - aniž bych viděla, co fotím - zachytit zvonici a hlásku od západu. Tak, ještě kostelní věže a ubírám se dál k náměstíčku se zvonkem a ke starému židovskému hřbitovu. Nakonec se ještě zajdu podívat na kraj města k řopíku - připravuje se tu Den otevřených dveří o státním svátku 28. října.

Dovoluji si vás všechny, kdo jste v Roudnici nad Labem ještě nebyli, pozvat k nám a projít se se mnou. Vězte, že dnešní procházka byla jen malou ochutnávkou. Včetně čerpací stanice.

fotografování města naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Koukám, že tu přibyly v bílé zimě dva komentíky. Děkuji vám. Hanko, nejsem ani tak obětavá, jako prdlá. Jestli mě to nepustí, tak nejspíš to zelené bude. Pan Vršecký byl na fotu dne.
Hana Rypáčková
Viděla jsem bílé a mihla se tu barevná...To se těším i na jaro - bude zelené. Paráda...Jsi obětavá, díky za obrázky.Ten pán v kanoi je mi povědomý...
Lenka Hudečková
Krásný článek s příběhem, to se mi moc líbí :-)
Alena Tollarová
Děkuji vám všem, kdo jste si se mnou udělali procházku. Včera jsem si ji skoro zopakovala a příroda už byla zase jiná. Ano, Roudnice byla známá kurzy hubnutí a dokonce o tom byla natočena nějaká komedie, už si bohužel nevzpomenu na název. A Roudnici šly zvěsti, jak kurzisti chodí plenit zdejší cukrárnu :))) A naše náměstí do kopce opravdu vyasfaltovat nelze, kostky tu máme pořád ...
Jiřina Benešová
Roudnice je pěkné město. Zvláštnost je, že i když leží v Polabí, tedy na rovině, roudnické náměstí je z kopce. V zimně by se tam dalo sáňkovat nebo lyžovat.
Dana Kolářová
Prima fotografie.
Naděžda Špásová
Roudnici znám, dcera tam studovala zemědělskou školu, takže jsme tam jezdili. Město je hezké, jen mi tam vadily ty dlažební kostky na náměstí. Fotky jsou hezky barevné.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Roudnici jsem byla na kurzu na zhubnutí a moc se mi tam líbilo.Zhubla jsem sice jen o 2 kg ale stálo to za to.
VANDA Blaškovič
Když se v Roudnici líbilo Polyxéně a i Ty toto potvrzuješ, Aleno, jak zde čtu, tak hurá na procházku! Ale kdy?.....:)))
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek: Poblíž Roudnice n.Lab. se nachází obec Židovice a v ní soukromá pštrosí farma "Studánka" - majitel p. Lukáš Krejný. Uvidíte zde pštrosy všeho věku - od kuřátek po dospělé. Farma má i vlastní jatka - zakoupit můžete maso, masné výrobky, pštrosí vejce - i zdobená, brka pro dekoraci apod. Vše je na internetu, jen "natrefte" příjemné počasí. Ode mne dostali poměrně vzácné kytičky (pěstuji) a mně za to dali 2 vyfouknutá vejce ( pro mne i vnučku k vytvoření dekorace. 1 pštrosí vejce = cca 22-25 slepičích).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.