Barevná roudnická zákoutí

Barevná roudnická zákoutí

29. 10. 2015

Ranní mlha se rozplynula jako pára nad hrncem a říjen ukázal svou přívětivou tvář. Poslal nám sluneční paprsky, a to nezbývá než všeho nechat, popadnout foťák a běžet se pokusit zachytit krásu probarveného podzimního dne.

A tak jsem poslechla volání podzimu a vyrazila z domova pochlubit se vám trochu, kde bydlím. První moje cesta vede k rozhledně v parku, ze které fotím roudnické panoráma se zvonicí, kostelem a zámkem. Pak se chvíli loudám parkem a pohledem zachytím chlapce a dívku, sedící na lavičce. Kolem nich to vypadá, že žár jejich lásky odklidil listí do bezpečné vzdálenosti, kde nehrozí vzplanutí. Prosím je, jestli si je smím vyfotit, a oni trochu rozpačitě souhlasí, mám radost. A ta je ještě větší, když vidím knížku, hudební nástroj a rudou růži v dívčiných rukách ... nemám strach o budoucí pokolení.

Běžím dolů do města ke galerii a zámku a pak ještě dál až k Labi. Jako obvykle je tam spousta maminek s dětmi a houf dychtivých kačen. Ale kromě nich už tu máme i labutě, které sem přilétají zimovat. Po vodní dopravní tepně projede naložená loď a za ní se na vlnách pohupuje kajak. Mířím na něj foťák a vyprošuji si dneska už podruhé souhlas s vyfotografováním. Kajakář se na mě souhlasně usmívá a já ho po nábřeží následuji. Pán mi pak ještě zapózuje a já mu dávám vizitku i60. Jmenuji se Vršecký, povídá, a jsem otec Davida Vršeckého. Ptám se na jeho věk - je mu 73 let. Má můj obdiv.

Ale odpoledne rychle utíká a já musím běžet taky dál. Beru to po schodech vzhůru do svahu do parku Josefa Hory. Nejlepší místo pro fotografování roudnických věží dostalo povolení k zastavění, a tak se tedy pokouším nad vraty - aniž bych viděla, co fotím - zachytit zvonici a hlásku od západu. Tak, ještě kostelní věže a ubírám se dál k náměstíčku se zvonkem a ke starému židovskému hřbitovu. Nakonec se ještě zajdu podívat na kraj města k řopíku - připravuje se tu Den otevřených dveří o státním svátku 28. října.

Dovoluji si vás všechny, kdo jste v Roudnici nad Labem ještě nebyli, pozvat k nám a projít se se mnou. Vězte, že dnešní procházka byla jen malou ochutnávkou. Včetně čerpací stanice.

fotografování města naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké !
Alena Tollarová
Můj příspěvek, který měl být hlavně o fotkách, se jaksi zvrhl. Teď mi došlo, že chybí ještě fotka labutí - měla být před kačkami se sdělením, že my tu žijeme celoročně ...
Jana Šenbergerová
V Roudnici jsem byla před několika lety s kamarádkou za krásného pozdně jarního počasí. Seděly jsme v zahrádce na náměstí a popíjely vínko. Tvé povídání i fotky jsou nádherné. Umíš, Ali. :-)
Elena Valeriánová
Už tam jsou! Bezva!
Eva Balúchová
Bylo by škoda kdyby tam nebyla(fotka milenců).Je moc hezká,opravdu moc.
Dagmar Bartušková
Tak blaze na mne působí pohled do parku Josefa Hory. A "Javorové" schody, ty přímo vybízí k jejich seběhnutí do neznáma. Nastal podzim. Barevná nádhera.
Elena Valeriánová
Alenko, krásně jsi nás navnadila. V Roudnici jsem nikdy nebyla a jen doufám, že třeba jednou ... Ale taky jsem hledala fotku těch mladých lidiček. Nepovedla se, tak jak měla a nebo máš s ní jiné úmysly?
Alena Tollarová
Nechápu, kam se ztratili. Ale už jsou tam zpátky ...
Alena Várošová
Také děkuji za procházku Roudnicí,kterou neznám.Byla tak dokonale popsána,jako kdybych tam byla.Také jsem hledalaa v galerii fotek chlapce s houslemi a dívku s růžé,ale asi je zasypal vítr podzimním listím.Krásné,podařené podzimní fotky z Vašeho města Alenko ve kterém žijete.
Alena Tollarová
Koukám jako blázen, ona tam není?! Přísaha bych, že jsem ji vkládala. Tak bude na konci. Jdu na to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.