Je libo něco na zahřátí? 
Horké mléko s rumem a skořicí

Je libo něco na zahřátí?
Horké mléko s rumem a skořicí

22. 10. 2015

Nastal pravý podzimní čas. Ráno se probouzíme za tmy, za oknem mlha nebo déšť. Z procházek se vracíme sice vyvětraní, ale zahnáni domů plískanicí. Nastal čas nostalgie, čas dlouhých večerů, čas ze všech stran útočících bacilů a virů. Na podzim a nebo v zimě se více zdržujeme ve svých domovech, a tak se můžeme věnovat delší čas vaření a úpravě jídel.

Podle čínské medicíny, která je prověřena staletími, se k podzimu hodí jídla déle vařená a k zimě zase jídla pečená. V této době hlubokých nocí a studených dnů bychom organismus měli ochraňovat pomocí zahřívajících jídel. Pojďme si tento čas zpříjemnit něčím dobrým. Začneme tak trochu polehoučku. Právě jsme přišli z podvečerní procházky, během níž se venku rozpršelo, na kafíčko je už pro nás pozdě, a tak si dáme něco jiného na zahřátí.

Horké mléka s rumem a skořicí

Budete potřebovat:

500 ml plnotučného mléka
2 lžíce hnědého cukru (nebo medu)
1 lžíci vanilkového cukru
80 ml rumu
kousek celé skořice
mletá skořice na ozdobu

Připravte si dva hrnky a nebo sklenice, do kterých nalijte horkou vodu, aby se prohřály. Mléko, cukr, vanilkový cukr a celou skořici vlejte do hrnce, promíchejte a přiveďte téměř k varu.

Horké mléko vyšlehejte do pěny, přidejte rum.Z hrnků (sklenic) vylejte horkou vodu a nalejte mléko s rumem, posypejte jemně skořicí.

Věděli jste, že ta voňavá skořice má i mnohé léčivé účinky? Její dlouhodobé užívání (pozor, ale ne víc než malou čajovou lžičku denně) působí blahodárně třeba na náš mozek, je bojovníkem proti virům, bakteriím a plísním, hlídá hladinu cukru v krvi, podporuje správnou činnost tlustého střeva a zažívání, odplavuje škodliviny z těla a také nadbytečné tuky, čímž pomáhá srdci a v neposlední řadě odstraňuje zápach z úst. Ale je toho daleko více.

Tak ať Vás mléko pořádně zahřeje!

 


recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
A já ho znám pod názvem Medvědí mléko. S chutí jsme si ho dávali a dáváme po lyžařských tůrách třeba v Krkonoších na Mísečkách. Tam to obzvláště chutná, když je venku fujavice...:)
Vladka Steinová
Dobrý podvečer, toto je starý, známý a velmi osvědčený recept.Stačí i horké mléko, rum, med a člověk je hned zdravý.
Hana Šorejsová
Elenko, skořici miluji ve štrůdlu a vůně skořice patří především ke krásným vánocům. Ale horké mléko nemohu a ani mléko nepiji.
Miroslava Jachimová
Bohužel nic pro mne. Mléko piji, ale ne horké, to mi obrací žaludek. Ostatní ingredience jsou OK. Tak možná si požižlám kousek skořice.
Elena Valeriánová
To jsem netušila, že tolik lidí nemá rádo mléko. Já mléko mohu v jakékoliv podobě. Tak brzy těm, co mléko nepijí, ale i těm co pijí, připravím jiný nápoj na zahřátí. Jarmilko, Vy jste labužnice a příště to také zkusím.
Jana Šenbergerová
Cokoliv, jen ne mléko.
Alena Vávrová
Skořici mám stále po ruce a dávám si ji do kávy, na chléb s medem, samozřejmě do štrůdlu - a celou ji dávám do svařáčku. Vím, že je to lék.
Hana Rypáčková
Skořici hodně používám na zákusky.Ještě mám na jazyku voňavý trdelník....Takový štrůdl vytažený z trouby a bílá káva, nebo čaj, třeba i grog. Ale já horké mléko nepozřu ani v čaji .Ale návštěvy se zeptám a když přikývne, nabídnu pro zahřátí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Miluji skoro všechny mléčné výrobky a mléko piji všude, nejraději mám černý čaj s mlékem. Nápoj jsem vyzkoušela po návratu ze cvičení a je skvělý. Všem doporučuji. Jen jsem ho trochu vylepšila a přidala jsem trochu sladké smetany. Děkuji paní Elenko.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nic pro mne: Mléko (studené): vypiji 1 hrneček k "mali-novým" bramborám (= malé nové brambory) s tvarohem. Pak jen zřídka koktejl, v bílé podobě vůbec. A horké?? - nikdy, to bych asi zvracela. Jinak ale mám mléčné výrobky (kromě kysaných) ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.