Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří

Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří

7. 10. 2015

Obec Hrobčice ve spolupráci s občanským sdružením na záchranu kostela Sv. Jakuba v Mrzlicích si dovolují pozvat všechny zájemce na slavnostní křest českého vydání sbírky povídek, který se koná v sobotu od 16 hodin ve společně zachráněném Mrzlickém kostele.

Takovou pozvánku jsem nemohla odmítnout. V kostele byli přítomni i němečtí krajané, kteří mají uzavřené přátelství jak s obcí Hrobčice, tak s městem Bílina. Jsou to rodáci, kteří byli odsunuti v roce 1945 do Německa. České vydání knihy s názvem Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří je další perličkou v pomyslném náhrdelníku ztracené identity tohoto kraje, jehož historii psali od nepaměti společně Češi a Němci. Projekt byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

V kostele sv. Jakuba byla vystavena díla žáků ZUŚ z Mostu. Jejich dílka jsme si mohli zakoupit za dobrovolný příspěvek, který bude použit na obnovu kostela. Program zahájila krásným zpěvem sopranistka paní Jana Papíková. Poté obvyklé proslovy z české a německé strany a následně křest knihy.

První vydání "Ságy a povídky ze Sttředohoří a Krušnohoří" v německém originále je z roku 1911. U nás se jedná o první české vydání. Knihu jsem si přivezla domů a moc se těším na počtení.

Nelze se nezmínit, že děvčata z občanského sdružení napekla výborné koláčky, které se rozplývaly na jazyku. I to přispělo k milé atmosféře podvečera v kostelních prostorách.

Z mého pohledu to byla velmi krásná a záslužná akce, konaná u příležitosti již osmého ročníku „Podzimního setkání rodáků a přátel Hrobčicka".

knihy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Naďo Tebe mám před sebou živě, jen to Ústí mi vypadlo :-)
Naděžda Špásová
Ještě jsem chtěla dodat, že na obědě jsme seděli proti sobě. Už víš?
Naděžda Špásová
Soňo, já jsem z Ústí, v Poděbradech jsem byla s mužem. Oba brejlatí. Kolem Bořně jezdím k sestře do Vroutku
Soňa Prachfeldová
Tento výhled mě také uchvátil. Bořeň je z každého úhlu jiný a zajímavý. A pohled z letadla je uchvacující, přesto, že je blízko povrchový důl.
Dana Kolářová
Křest knihy v krásném prostředí kostela a doplňující program, pěkné.
Soňa Prachfeldová
Souhlasím s Vámi paní Jiřino.
Jiřina Benešová
Bílina byla moc pěkné městečko. Vím to z vyprávění mé příbuzné. Já ještě pamatuji lázně Kyselka a krásný park kolem. to je už vše pryč. Devastace města a okolí začala po válce vysídlením německých obyvatel a "dosídlením" obyvatel hlavně ze Slovenska. V Bílině bych nechtěla bydlet ani zadarmo. Jít tam po ulici je pro strach.
Soňa Prachfeldová
Díky děvčata za návštěvu. Naďo, odkud Ty jsi? Mám pocit že z Roudnice. Jsem sice rodačka z Bíliny, ale už dlouho tu nebydlím, ale zase ne daleko. Zuzko, kraj je krásný, některé části dotčené průmyslem, uhlím, tak krajina doslala moc na frak. Také objevuji jiné pohledy z různých úhlů krajiny a vždy jsem užaslá.
Lidmila Nejedlá
Soni, moc ten kraj kolem Bíliny neznám, ale Krušné hory mám jinak prochozené. Je hezké, že se lidé sdružují. Nikde nezní zpěv tak hezky jak v kostele a výstava prací dětí...muselo to být komplet moc hezké.
Zuzana Pivcová
Za takové sbratření normálních lidí po letech, které jsi tak hezky vylíčila, se také stavím. Kraj je to krásný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...