Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří

Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří

7. 10. 2015

Obec Hrobčice ve spolupráci s občanským sdružením na záchranu kostela Sv. Jakuba v Mrzlicích si dovolují pozvat všechny zájemce na slavnostní křest českého vydání sbírky povídek, který se koná v sobotu od 16 hodin ve společně zachráněném Mrzlickém kostele.

Takovou pozvánku jsem nemohla odmítnout. V kostele byli přítomni i němečtí krajané, kteří mají uzavřené přátelství jak s obcí Hrobčice, tak s městem Bílina. Jsou to rodáci, kteří byli odsunuti v roce 1945 do Německa. České vydání knihy s názvem Ságy a povídky ze Středohoří a Krušnohoří je další perličkou v pomyslném náhrdelníku ztracené identity tohoto kraje, jehož historii psali od nepaměti společně Češi a Němci. Projekt byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

V kostele sv. Jakuba byla vystavena díla žáků ZUŚ z Mostu. Jejich dílka jsme si mohli zakoupit za dobrovolný příspěvek, který bude použit na obnovu kostela. Program zahájila krásným zpěvem sopranistka paní Jana Papíková. Poté obvyklé proslovy z české a německé strany a následně křest knihy.

První vydání "Ságy a povídky ze Sttředohoří a Krušnohoří" v německém originále je z roku 1911. U nás se jedná o první české vydání. Knihu jsem si přivezla domů a moc se těším na počtení.

Nelze se nezmínit, že děvčata z občanského sdružení napekla výborné koláčky, které se rozplývaly na jazyku. I to přispělo k milé atmosféře podvečera v kostelních prostorách.

Z mého pohledu to byla velmi krásná a záslužná akce, konaná u příležitosti již osmého ročníku „Podzimního setkání rodáků a přátel Hrobčicka".

knihy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.