Lidský život stojí za to žít!

Lidský život stojí za to žít!

21. 9. 2015

Sladké nicnedělání neboli sladká zahálka? Takto v překladu do italštiny "Dolce par niente", jak říká moje kamarádka z dětství, která se usadila v Itálii kousek od Říma, neboť se provdala za Itala.

Její představa, jak budou, u vody sedící a vyhřívající si své kosti, trávit důchodcovský čas, se jí rozplynul. Neměla koníčky, neměla moc zálib, sice nás kamarádky z dětství občas zvala na návštěvu, ale její manžel se změnil v nerudného pána a ona v nudnou paní, a  tak za ní většina známých přestala jezdit. 

Přemýšlejíc o tomto, jsem si uvědomila, jak jsem stále v zajetí svých tužeb z mládí, které si sice někdy pomalu, ale postupně naplňuji. Pokud si člověk dá příčku svého chtění a nevzdává se, spousty jeho tužeb se vyplní. Slovo "nuda" neznám, nemám problémy s volným časem. A jsem stále moc ráda, že mohu pracovat.

Časně vstávat, pozdě chodit spát a prodloužit si den. To říkávala vždy moje maminka, pilná jako včelička. Ráda usedávám u psacího stolu, ráda řeším čas ve svém diáři a ráda se vracím k deníkům a poznámkám z cest a mých toulek po celém světě. Ráda píši své příběhy. Mnohdy jsem postřehla či poznala to, co nebylo nikde v prospektech ani na internetu. A nejraději sleduji sportovní utkání na živo i v TV. Nade vše mám ráda tenis a golf.

Vnímám svět zrakem, sluchem, ale všemi smysly. Pro svá vnoučata zpracovávám své vzpomínky z cest. Protože celý můj život doposud byl a je naplněn prací, nejen pro mé blízké, ale pomáhám, kde se dá, třeba bez otázky: co za to?

A tak použiji slova klasika: "Poněvadž nám není dopřáno dlouho žíti, zanechejme něco po sobě jako svědectví, že jsme žili".

stárnutí život
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Míšo, děkuji Vám, věřte, že mne to velmi potěšilo a Vám i Vaší sestře moc fandím. Jste prima děvčata a přeji vám oběma hodně zdravíčka a pohodových dní !
Michaela Přibová
Paní Hanko, jste hezkým příkladem pro vnoučata. A prosím pište stále vzpomínky z cest. Dovoluji si vás poopravit it. "dolce far niente", je to doslova sladké nicnedělání, jak jste správně napsala. Omlouvám se.
Dagmar Bartušková
Nadělala jsem se celý život dost, a teď je potřeba občas si dopřát sladké nicnedělání a mít čas na koníčky. Hlavně být mezi lidmi, a nepopelit se doma jako slepice.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se, že si neumím představit život bez práce ve sladkém nicnedělání.Asi by to byla strašná nuda.A tak jsem také moc ráda, že mohu stále i ve svém pokročilém věku pracovat a plnit si svoje sny v cestování po světě.
Lidmila Nejedlá
Neznám nudu, stále bojuji s nedostatkem času. Pravda, ještě pracuji na zkrácený úvazek, potřebuji to, být mezi lidmi. Musím mít stále něco před sebou a na něco se těšit. Dobře děláš, Hanko, Mít zájmy, je výhra.
Jana Šenbergerová
To, co se někomu může jevit jen jako "sladká zahálka", může být pro jiného právě takovým splněným snem. I zahálení se dá prožívat všemi smysly. ;-)
Miroslav Štorch
Měl jsem tchána, kterému v roce 1991, když mu bylo 80-let vrátili znárodněný (ukradený) statek u Strakonic. Jezdil ho často opravovat 200 km z Ústí nad Labem. Jako zeť jsem mu pomáhal obdělávat 25 ha polí a čistit 20 hektarů lesa. Vrátili mu jen část původního majetku, protože nejlepší půda přidělená bezzemkům v r.1948 stejně skončila v JZD. Tu mu nedůsledný stát nevrátil. Stejně jsem jezdil s traktorem a on stál za jízdy na sečce obilí. Bál jsem se, aby nespadl. Pak pozoroval jak vítr vytvářel vlny v obilí před žněmi. Vždy říkal : "Za ten pohled bych dal všechno." Zemřel ve věku 94 let, ale kdyby doma neupadl a nezlomil si kyčel, tak by tady byl určitě přes 100 let. Měl zdravý kořínek. Zanechal po sobě opravený statek, kde hospodaří jeho 70-ti letý syn. Zanechal po sobě svědectví. Díky za pěkný článek paní Hanko.
Elena Valeriánová
Mám kamarádku - čerstvou důchodkyni. A je z toho poněkud nešťastná, nemá koníčka, děti daleko a co teď s časem? Aby se nestala nudnou paní s nerudným pánem.
Zuzana Pivcová
Sladké nicnedělání pro mě také není. Někteří lidé se diví, proč stále pracuji, když už bych si mohla "užívat" důchodu. Většina si asi myslí, že hlavně kvůli penězům. Pravda, ty nejsou zanedbatelné, ale u mě je tím nejpodstatnějším aktivita, styk s lidmi, veřejná práce, nové poznávání v oboru. U někoho, kdo má široké příbuzenstvo, je ta aktivita zaměřena zase jinak a já s tím plně souhlasím. Hlavně by neměl nikdo zůstat sedět a nechat se jen unášet časem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.