Foto

Vtipnější vyhrává: Za život
děkuji paní učitelkám

20. 9. 2015

Je to dávno, když byly zimy ještě mrazivé. Kachny žijí v hejnu... to si, děti, pamatujte, ale já jsem seděla sama schoulená u výpustě jezera a nechala se klidně chytit. Byla jsem slaboučká, lehoučká jako pírko.

Je hladová, usoudily jsme s kolegyní a nesly kačenu domů. Uvařila jsem dvě vejce, namočila ovesné vločky, nastrouhala mrkev, rozšťouchala brambory, přidala housku a kolegyně kačenku zatím konejšila: Neboj malá, my tě vykrmíme, chudáčku hubený, něco by tě tam sežralo, viď?

Míchanice byla hotova, a tak jsme na kuchynské lince přistrčily kačenu k misce s dlabancem. To jste neviděli! Pustila se do toho s takovým  fofrem, směs nadhazovala, dělala pohyby, jako když had souká do sebe krysu, třásla hlavičkou a směs lítala na všechny strany. Po chvíli byla kuchyň celá zaplácaná, my měly svetry samé vejce, ve vlasech míchanici. 

Kachna jako divá zobala, ale nic nepolykala. Otevřely jsme jí zobák a zkoumaly vnitřek. Kolegyně s aprobací přírodovědy neshledala žádnou vadu, zato uklouzla po směsi na podlaze a narazila si loket. Druhý pokus. To samé, jen kuchyň už nebyla k poznání a já jsem přes zaplácané brýle škvírkou viděla záclonu, přilepenou pěkným kusem míchanice na okně.

V tom přišel domů syn, asi 16ti letý, uklouzl hned u dveří, zbystřil zrak a povídá: "To je vodní pták, ten to musí žrát z vody... vy dvě učitelky...", a při odchodu ještě pravil: "A modlete se, aby neměla ptačí nemoc..."

Misku jsme znovu naplnily a daly do lavoru s vodou. Nažrala se. Úklid kuchyně nám dal zabrat, svetry jsme vypraly a  sušily na radiátorech, aby nezasmrádly. Kačenku jsme měli na terase víc než měsíc a spotřeba vajec, brambor, zeleniny i šunky v naší domácnosti stoupla. Spala v psí boudě a na zahrádce jsme prosekávali led v jezírku, aby byla na vodě.

"Přežila jsem, děti. Jó v Evropě je blaze, tam se o vás vždycky postarají. Těžko se se mnou paní učitelky loučily, když mne ty dobré duše donesly k Labi do hejna. A doma pak rozpačitě hleděli na terasu, kde pro moje hovínka nebylo kam šlápnout.

 

Redakční P.S.: Vážení přátelé, tímto příspěvkem končí naše soutěž Vtipnější vyhrává, výsledky přineseme večer.

Můj příběh Vtipnější vyhrává
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Lidmilo, jelikož jsem srdcem i duší zemědělec, Tvůj příběh jsem si vychutnala. Doslova jsem měla tu kačenku s klepajícím zobáčkem před očima, dobře jsi to vylíčila. To se nadá vymyslet, to se musí zažít... díky, pobavila jsi mne...
Hana Rypáčková
Jsi obětavá.A popsalas to vesele, spíš ti bylo někdy do pláče ne?Já taky chovala zajíčka, co mi děti donesly-málem jsem se zabila, když jsem se mu vyhýbala...Byl z toho monokl.Skončil v Zoo Hluboká.Byl rozmazlený.
Alena Vávrová
Lidunko, myslím, že tvůj kachní příběh byl velmi pěknou tečkou za soutěží. Také jsem se pobavila!
Jana Šenbergerová
Dostala jsem se k tomu až teď a moc mě tvůj příběh, Lidmilo, pobavil. Navíc mi připomněl, jak jsme v paneláku odchovali dva zajíce.
Zuzana Pivcová
Abych řekla pravdu, asi bych taky krmila kachnu "nasucho" a divila se, proč jí to nejde. Nejvíc mě pobavil tehdejší výrok Tvého syna! Ale pobavilo mě celé vyprávění, včetně změny vypravěčky.
Dagmar Bartušková
Lýdie, když jsi mi to nedávno vyprávěla, moc jsme se tomu nasmály, vzpomínáš? :)))
Dana Kolářová
Hezké vyprávění.
Alena Várošová
Moc se mi ten Vás příběh paní Lidmilo líbil.Snad nejlepší,co jsem tady četla.Je to za 1 ******
Libor Farský
No vida. To by mne také nenapadlo. Dnes se tomu říká nutnost "Celoživotního vzdělávání učitelů".
Naděžda Špásová
Vtipné, bravo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...