Foto

Vtipnější vyhrává: Za život
děkuji paní učitelkám

20. 9. 2015

Je to dávno, když byly zimy ještě mrazivé. Kachny žijí v hejnu... to si, děti, pamatujte, ale já jsem seděla sama schoulená u výpustě jezera a nechala se klidně chytit. Byla jsem slaboučká, lehoučká jako pírko.

Je hladová, usoudily jsme s kolegyní a nesly kačenu domů. Uvařila jsem dvě vejce, namočila ovesné vločky, nastrouhala mrkev, rozšťouchala brambory, přidala housku a kolegyně kačenku zatím konejšila: Neboj malá, my tě vykrmíme, chudáčku hubený, něco by tě tam sežralo, viď?

Míchanice byla hotova, a tak jsme na kuchynské lince přistrčily kačenu k misce s dlabancem. To jste neviděli! Pustila se do toho s takovým  fofrem, směs nadhazovala, dělala pohyby, jako když had souká do sebe krysu, třásla hlavičkou a směs lítala na všechny strany. Po chvíli byla kuchyň celá zaplácaná, my měly svetry samé vejce, ve vlasech míchanici. 

Kachna jako divá zobala, ale nic nepolykala. Otevřely jsme jí zobák a zkoumaly vnitřek. Kolegyně s aprobací přírodovědy neshledala žádnou vadu, zato uklouzla po směsi na podlaze a narazila si loket. Druhý pokus. To samé, jen kuchyň už nebyla k poznání a já jsem přes zaplácané brýle škvírkou viděla záclonu, přilepenou pěkným kusem míchanice na okně.

V tom přišel domů syn, asi 16ti letý, uklouzl hned u dveří, zbystřil zrak a povídá: "To je vodní pták, ten to musí žrát z vody... vy dvě učitelky...", a při odchodu ještě pravil: "A modlete se, aby neměla ptačí nemoc..."

Misku jsme znovu naplnily a daly do lavoru s vodou. Nažrala se. Úklid kuchyně nám dal zabrat, svetry jsme vypraly a  sušily na radiátorech, aby nezasmrádly. Kačenku jsme měli na terase víc než měsíc a spotřeba vajec, brambor, zeleniny i šunky v naší domácnosti stoupla. Spala v psí boudě a na zahrádce jsme prosekávali led v jezírku, aby byla na vodě.

"Přežila jsem, děti. Jó v Evropě je blaze, tam se o vás vždycky postarají. Těžko se se mnou paní učitelky loučily, když mne ty dobré duše donesly k Labi do hejna. A doma pak rozpačitě hleděli na terasu, kde pro moje hovínka nebylo kam šlápnout.

 

Redakční P.S.: Vážení přátelé, tímto příspěvkem končí naše soutěž Vtipnější vyhrává, výsledky přineseme večer.

Můj příběh Vtipnější vyhrává
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.