Foto

Penzisté si příští rok
přilepší o 114 korun

6. 9. 2015

Důchody by v příštím roce měly v průměru vzrůst o 114 korun, vyplývá z návrhu státního rozpočtu. V České republice je asi 2,3 milionu důchodců. Průměrný důchod by měl příští rok činit 11 400 korun.

Celkem tak stát v roce 2015 vynaloží na důchody 403,1 miliardy korun, což je o 8,5 miliardy korun více než letos a nejvíce v historii. Letos rostly důchody v průměru o zhruba 200 korun.

Důchodci by také ještě letos v prosinci měli dostat jednorázový příspěvek ve výši 600 korun. Zvláštní bonus, který celkem přijde na 1,73 miliardy korun, pokryje zejména ministerstvo práce a sociálních věcí. Příspěvek korun mají dostat lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat ho mohou i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek musejí ale písemně požádat, a to nejpozději do konce roku 2016.

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to po zákonné valorizaci mělo být 112,5 procenta. Letos odpovídá penze 41,5 procentům hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Paní Magdaleno, ve Francii jsem byla a k snídani jsme měli sýr, šunku, džem a minibagetu. Jsou to lakomci. Ale může nám to být úplně jedno, hlavní je, že neztrácíme humor. Až nebudeme mít ani ten, pak nám bude opravdu ouvej.
Květoslava HOUDKOVÁ
Marie Magdo - ve Francii jsem nebyla, na to nemám. Jsem ráda, že ráno je v obch. aspoň měkký rohlík (odpoledne už je "gumový". ( Vtip jsem napsala tak jak jsem ho slyšela.)
Marie Magdalena Klosová
Pěkný vtípek,jen s tím Camembertem to není tak.Francouzi NIKDY nesnídají sýry.Sýry slouží jako dezert po hlavním jídle.Snídají bagetu,máslo,džem,kávu - většinou.To už tak honosně nevypadá.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Naďo Šp. - dík, že se "heslo seniorů" líbí, ještě k tomu byl obrázek babky se zdviženým prostředníčkem! Mám zásobu vtipných "dobových" obrázků a hlášek k nim, ale nevím jak/neumím přeposlat do "í"čka pro všechny. Vysvětlí = naučí mne to někdo? - díky. Místo obrázku vtip: Jaký je rozdíl mezi švédským, francouzským a českým seniorem? Švédský: vstane, posnídá u švédského stolu a jde hrát tenis. Francouz: vstane, posnídá bagetu se sýrem Cammebert a jde na golf. Český: vstane, vezme si švéds.kapky, francouz. hole a jde hledat brigádu !!
Naděžda Špásová
Paní Květo, heslo seniorů nás dostalo. Musím si ho zapamatovat a šířit dál. Že ty naše zákonodárce hanba nefackuje. Kam se poděly ty miliardy, které jsme naší dlouholetou prací nacpali do státní kasy? Rozdělují si je mezi sebou, aby chudáci netrpěli nouzí. Je to ostuda a nikoho z nich to netrápí.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nic se nezmění : přežíváme od termínu k termínu - mnohé se opět zdraží - tak budem přežívat dál. Znáte "bojové heslo seniorů"? = Když vy nám nepřidáte, tak my vám neumřeme !
Zdenka Jírová
Ani nevím, co s tím udělám!
Eva Balúchová
Tak to si přilepším asi o 50kč,budu se moct rozšoupnout.
Vladka Steinová
Plaudite, amici !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...