Foto

Penzisté si příští rok
přilepší o 114 korun

6. 9. 2015

Důchody by v příštím roce měly v průměru vzrůst o 114 korun, vyplývá z návrhu státního rozpočtu. V České republice je asi 2,3 milionu důchodců. Průměrný důchod by měl příští rok činit 11 400 korun.

Celkem tak stát v roce 2015 vynaloží na důchody 403,1 miliardy korun, což je o 8,5 miliardy korun více než letos a nejvíce v historii. Letos rostly důchody v průměru o zhruba 200 korun.

Důchodci by také ještě letos v prosinci měli dostat jednorázový příspěvek ve výši 600 korun. Zvláštní bonus, který celkem přijde na 1,73 miliardy korun, pokryje zejména ministerstvo práce a sociálních věcí. Příspěvek korun mají dostat lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat ho mohou i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek musejí ale písemně požádat, a to nejpozději do konce roku 2016.

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to po zákonné valorizaci mělo být 112,5 procenta. Letos odpovídá penze 41,5 procentům hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.