Chorvatské střípky

Chorvatské střípky

21. 8. 2015

Asi před šesti léty jsem objevila dosud mně utajené krásy Chorvatska. V minulém režimu jsem neměla možnost tzv.Jugoslávii navštívit, protože jsem nevlastnila cestovní doklad a od soudruhů jsem obdržela pouze tzv.doložku k občance do zemí tehdejšího RVHP.

Poprvé jsem jen Chorvatskem projížděla a z Neumu jsme se zájezdem hvězdicově navštěvovali různá zajímavá místa Jako první to byl krásný ostrov Korčula, který mně zaujal svými malebnými uličkami a zajímavou oblázkovou pláží, pak to byla  města Omiš a Dubrovník. Omiš se mně natolik zalíbila, že jsem se rozhodla strávit tam příští rok týden na dovolené. 

Omiš byla po staletí domovem omišskýh pirátů, kteří útočili na obchodní lodě v ústí řeky Cetiny. Řeka Cenina je v současné době rájem vyznavačů raftingu. Delegátka naší cestovky nám nabídla výlet lodí proti proudu řeky malebným kaňonem do Radmanovské mlinice, kde pečou výborný chleb. Někteří účastníci zájezdu si i v řece zaplavali. Ve 40 st.C je to velmi příjemné osvěžení. Cesta lodičkou trvá cca 30 minut a po hodině opět odjíždí do přístavu.

Omiš má také jako jedno z mála míst 700 m dlouhou písečnou pláž. Jinak u hotelu Brzet, kde jsem byla ubytována, je pláž oblázková a stín tvoří velké pinie. Z Omiše jezdí městská doprava do 35 km vzdáleného Splitu. Split jsem několikrát navštívila, protože mně zajímají historické památky na dobu římskou. Je zajímavé, že známý chorvatský fotbalový klub Hajduk Split byl založen v Praze chorvatskými studenty.

Večery jsme v Omiši většinou s kamarádkami  trávily v malebných uličkách města, kde jsou malé vinárny a restaurace s výborným vínem a plody moře. K tomu nám hrála hudba příjemné chorvatské písničky.V době kdy jsem tam byla probíhal Klapa festival (capella zpěv). Týden v krásné Omiši velmi rychle utekl a já jsem takto Omiš navštívila ještě 2x.

V loni a letos jsme s kamarádkami zvolily destinaci v Podgoře, kde jsme tak byly týden. Podgora je velmi rušné přímořské letovisko na Makarské a leží pod jadranskou magistrálou. Oblázkové pláže jsou přímo pod hotely.Hotel Aurora ve kterém jsme letos bydlely je moderní 7 patrový hotel vybavený klimatizací  a veškerý servis včetně jídla a ubytování odpovídal 3hvězdám.Byly jsme moc spokojené, protože výhledu z 6. patra na moře jsme se nemohly nabažit.

I příští rok chci Chorvatsko naštívit a uvažuji o ostrovu Hvar, o kterém jsem již hodně slyšela, ale nikdy tam nebyla. Letecky do Splitu to trvá něco přes hodinu a pak lodí na ostrov. Jaderské moře považuji za jedno z nejkrásnějších, které znám a pak z naší země je nejblíže. 

cestování dovolená Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Aleno, jistě že Tě vezmeme do party...:)) jako každou snášenlivou a kamarádskou ženu..:))
Zdenka Jírová
Děkuji za hezké vyprávění,seznámila jste mne s místy, které neznám. Na oplátku Vám ten Hvar doporučuji, byla jsem tam a je to krásný kousek země na nádherném moři.
Soňa Prachfeldová
Děvčata tak pěkně píšete o krásách Chorvatska, ještě jsem tam nebyla a můj synovec si to nemůže vynachválit. Paní Jarmilo, krásné !
Alena Várošová
Paní Jarmilo,děkuji za přiblížení nádherného Chorvatska.Také jsem tam pár míst projela Poreč,Šibeník,Krk,Omiš,Split,Plitvická jezera ale v Dubrovníku a na Hvaru jsem také nebyla. Takže děvčata příští rok pojedu s vámi,pokud mně vezmete.Nádherné,čisté moře a krásná příroda .
Miroslav Štorch
Naši přátelé výtvarníci z Olomouce budou pořádat výstavu jejich tvorby od 24.srpna v městské galerii v chorvatské Makarské. http://www.galerija-antun-gojak.hr/ Také tam už jezdíme více než 50 let a vždy se nám tam líbí. Kdysi to pobřeží patřilo k Rakousku-Uhersku, které mělo válečné námořnictvo v Terstu.Splitu i Boce Kotorské.
Elena Valeriánová
Chorvatsko je nádherná země a já se tam vždy velmi ráda vracím. Byli jsme již v Gradacu, Dubrovníku, Crikvenici, Selcích a na Visu. Nikdy se nestalo, že bychom by se nám tam nelíbilo. Snadno se dorozumíte a lidé jsou zde přátelští. Letos jsme k moři nejeli a už asi nepojedeme, ale pokud to vyjde příští rok, tak bych toužila také vidět Hvar. Vanda mě dobře naladila. A pokud to nevyjde na Hvar, tak Omiš a nebo co já vím, tam je snad všude hezky. Ať žije CROATIA!
VANDA Blaškovič
Vladko, moc děkuji! Pokud máme touhy, tak žijeme....a ta Tvoje touha není tak nesplnitelná, jak už jsme si spolu psaly a nejenom spolu....:)) Vidím, že se nám na příští rok rýsuje správná sestava bab cestovatelek. To si užijeme! Už se na vás těším.
Vladka Steinová
Paní Jarmilo, díky za tento článek,nebyla jste sama, kdo se nedostal do bývalé Jugoslávie z důvodů, které uvádíte. Já díky emigraci dvou rodinných příslušníků v r. 1968. Chorvatsko jsem poprvé viděla až v r. 2000 a pak ještě x krát.Celé jsem projela vlakem, autobusem, autem, letecky.Od Plitvice až po Dubrovník a Bar. Je to nádherná země.CROATIA je má velká láska a zůstává ve mně touha, ještě jednou ve svém životě tuto krásnou zemi navštívit. Vše je pak umocněno dobrým pocitem, že na Hvaru máme báječnou a milou kolegyni VANDU.Přeji Vám p. Jarmilo, ať se Vám sen splní.
Hana Rypáčková
Djó, moře. Jak se mi stýská...Chorvatsko je teď jistota .Ale hezky může být všude.Jen moře chybí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vando, to je skvělý nápad.O hydroplánu jsem nikdy neslyšela a určitě to příští rok vyzkouším.Oproti Itálii má právě Chorvatsko nejlepší pláže a hlavně velmi čisté moře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...