Chorvatské střípky

Chorvatské střípky

21. 8. 2015

Asi před šesti léty jsem objevila dosud mně utajené krásy Chorvatska. V minulém režimu jsem neměla možnost tzv.Jugoslávii navštívit, protože jsem nevlastnila cestovní doklad a od soudruhů jsem obdržela pouze tzv.doložku k občance do zemí tehdejšího RVHP.

Poprvé jsem jen Chorvatskem projížděla a z Neumu jsme se zájezdem hvězdicově navštěvovali různá zajímavá místa Jako první to byl krásný ostrov Korčula, který mně zaujal svými malebnými uličkami a zajímavou oblázkovou pláží, pak to byla  města Omiš a Dubrovník. Omiš se mně natolik zalíbila, že jsem se rozhodla strávit tam příští rok týden na dovolené. 

Omiš byla po staletí domovem omišskýh pirátů, kteří útočili na obchodní lodě v ústí řeky Cetiny. Řeka Cenina je v současné době rájem vyznavačů raftingu. Delegátka naší cestovky nám nabídla výlet lodí proti proudu řeky malebným kaňonem do Radmanovské mlinice, kde pečou výborný chleb. Někteří účastníci zájezdu si i v řece zaplavali. Ve 40 st.C je to velmi příjemné osvěžení. Cesta lodičkou trvá cca 30 minut a po hodině opět odjíždí do přístavu.

Omiš má také jako jedno z mála míst 700 m dlouhou písečnou pláž. Jinak u hotelu Brzet, kde jsem byla ubytována, je pláž oblázková a stín tvoří velké pinie. Z Omiše jezdí městská doprava do 35 km vzdáleného Splitu. Split jsem několikrát navštívila, protože mně zajímají historické památky na dobu římskou. Je zajímavé, že známý chorvatský fotbalový klub Hajduk Split byl založen v Praze chorvatskými studenty.

Večery jsme v Omiši většinou s kamarádkami  trávily v malebných uličkách města, kde jsou malé vinárny a restaurace s výborným vínem a plody moře. K tomu nám hrála hudba příjemné chorvatské písničky.V době kdy jsem tam byla probíhal Klapa festival (capella zpěv). Týden v krásné Omiši velmi rychle utekl a já jsem takto Omiš navštívila ještě 2x.

V loni a letos jsme s kamarádkami zvolily destinaci v Podgoře, kde jsme tak byly týden. Podgora je velmi rušné přímořské letovisko na Makarské a leží pod jadranskou magistrálou. Oblázkové pláže jsou přímo pod hotely.Hotel Aurora ve kterém jsme letos bydlely je moderní 7 patrový hotel vybavený klimatizací  a veškerý servis včetně jídla a ubytování odpovídal 3hvězdám.Byly jsme moc spokojené, protože výhledu z 6. patra na moře jsme se nemohly nabažit.

I příští rok chci Chorvatsko naštívit a uvažuji o ostrovu Hvar, o kterém jsem již hodně slyšela, ale nikdy tam nebyla. Letecky do Splitu to trvá něco přes hodinu a pak lodí na ostrov. Jaderské moře považuji za jedno z nejkrásnějších, které znám a pak z naší země je nejblíže. 

cestování dovolená Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.