Můj tip na dovolenou:
Když se řekne Španělsko

Můj tip na dovolenou:
Když se řekne Španělsko

5. 8. 2015

Když se řekne Španělsko, vybaví se člověku velká země - poloostrov, omývaný z východu přátelským Středozemním mořem, ze západu nezkrotným Atlantickým oceánem. Mezi těmito "dvěma vodami" kus země s dramatickými dějinami, sahajícími až k Maurům a jejich kultuře.

Velká a slavná města s královskými paláci, vznešenými katedrálami i nedobytnými pevnostmi, ale i malé vesničky v údolích a na úpatích hor. Rozlehlé zelené pahorkaté plochy, pomerančové a olivové háje. Jména zapsaná do dějin, i jména dávno zapomenutá a lidé odhodlaní, zachmuření, jiní nabití energií svých dávných zvyklostí a tanců.

Španělsko - Espaňa. Říše dobyvatelů a objevitelů. Také ji dostanete chuť objevit. Máte tisíc a jednu možnost. Je to velká země. Kde začít? Moře je pro Středoevropana přitažlivé. Lemuje možná 1500 km východního pobřeží. Od Costa Brava po Costa de Sol. Mezi "Divokým" na severu a "Slunečným" na jihu ještě několik různých pobřežních "charakterů". Můžete si vybrat, nebo je objevit na svých toulkách Španělskem všechny.

Dovezou vás tam četné cestovní kanceláře autobusem, což je zdlouhavé a únavné, je to přece jen nejméně 2000 km. Nebo dopraví letadlem na nejbližší letiště. Každá část pobřeží má svůj osobitý půvab, ale také své zázemí, více či méně vzdálené moři, kde můžete objevovat historii, kulturu, architekturu. Barcelona, Valencie, úplně dole Málaga a ještě jižněji město a země v jednom - Gibraltar. 

Jsem zastánkyní individuálního cestování a poznávání, proto bych dala přednost cestě automobilem. Jednu takovou cestu Španělskem už mám za sebou. Byla úžasná, často dobrodružná, náročná a nezapomenutelná. Vyžádala si měsíc času a sedm a půl tisíce najetých kilometrů.

S přibývajícími léty klesá odvaha a stoupá touha po pohodlí. Stan v kempu chcete vyměnit za měkkou postel a najeté kilometry proměníte rádi za "nicnedělání" na pláži. Řešení?
Kombinace letadla, půjčeného auta a pohodlného hotýlku či apartmánu.

Vše vám pomůže zajistit buď vybraná cestovní kancelář, nebo internet, kde si snadno zvolíte, zamluvíte a koupíte všechno, na co máte chuť. Volba internetem vás zaručeně přijde levněji a objednáte si skutečně to, co byste rádi. S CK je to určitě dražší, zato bez starostí a stresů, které vám tento druh cestování spolehlivě zajistí.

Naším letošním cílem byla Andalusie. Část země uložená mezi Středozemním mořem a Atlantikem, protkaná vysokými horami, zelená svými olivami a hlavně, hlavně zalitá sluncem. Proto se její pobřeží chlubí názvem Slunečné. Přistanete v Málaze a po třech hodinách cesty letadlem máte na dosah to sladké nicnedělání u moře a zároveň otevřenou cestu k výletům do míst, kudy se ubírala ta trochu tajuplná historie.

K tomu je zapotřebí dopravního prostředku. Buď využijete nabídky CK - výlety jsou dost drahé, každý kolem 80 Euro na osobu, nebo si zapůjčíte auto. Udělali jsme to druhé, a to už z pohodlí domova. Vybrané autíčko, pronajaté za cca 1800 Kč na tři dny, na nás čeká s plnou nádrží na letišti v Malaze. Cesta k výletům je otevřená. Stačí připojit GPS (vezeme s sebou), vzít do ruky mapu a nastartovat. Tak šťastnou cestu!

Bueno viaje!

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde


cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji za milé komentáře a omlouvám se,že tak pozdě.Jsem stále někde jinde než u počítače.Mám neklidné,ale pěkné prázdniny.mm
Soňa Prachfeldová
Moc pěkně vylíčené milá mm, člověk má dnes otevřené a netušené možnosti a individuální cestování se spolehnutím na partnera je úžasné. Máš prima zážitek !
Alena Tollarová
Milá mm, dala sis docela na čas a se svým povídáním o Španělsku jsi nás docela napínala. Těšila jsem se na něj a ráda jsem si početla.
Eva Balúchová
Tak jsem se dočkala tvého článku.Pěkně jsi nám přiblížila Španělsko,zemi,která už pro mě je asi nedostupná.Tak se alespoň o ní dozvím z vašich článků a fotek.
Jitka Chodorová
Milá Marie,opět pěkné povídání,které člověk čte se zatajeným dechem. Ve Španělsku jsem taky byla, na Costa Brava, jelo se autobusem,rušný Loret de Mar mě ale vyhovoval, všechno výborné, jen to moře bylo skutečně divočejší.Projet ale Španělsko autem, to bylo jistě krásné dobrodružství.Díky, že jsi nám o tom napsala.
Alena Várošová
Taky konstatuji,mám ráda také Špaňalsko,sice na Costa Brava je velmi divoké moře a vlny narážejí na výstupky skal a útesy.Znám také Santa Susanu a starý Malgrat de Mar a také letovisku Loret De Mar,kde je mnohem rušněji.Autem jsem neměla možnost tuto divokou zemi procestovat.V Barceloně jsem byla,ale lákala by mně úžasná Valencie na jihu.Díky za přiblížení po dlouhé době oblííbeného Špaňalska.
Hana Rypáčková
Okusila jsem Španělsko taky, líbilo se mi tam, jako všude u moře.Půjčit si auto jsem tam nezažila.Bála bych se to odřídit, zákruty a srázy.....Určitě to byla krásná dovolená...
Jarmila Komberec Jakubcová
Španělsko je opravdu velmi krásné a jezdím tam ráda.I když v současné době dávám přednost spíše jejich ostrovům protože je tam celý rok snesitelné počasí.Nejraději navštěvuji Gran Canarii - ostrov věčného jara.
Zuzana Pivcová
Ze Španělska znám bohužel jen trochu Madrid a ten byl dost turistický. Navíc se mě tam chystala okrást omladina u královského paláce v parku, na to nevzpomínám ráda. Věřím, že dovolená na míru musí být příjemnější než s celou skupinou, v níž třeba člověk nikoho nezná a raději by se spíše pohyboval sám. Mohla bych Tě požádat o nějaký odkaz na internetovou objednávku? Moc děkuji.
Zdenka Jírová
Španělsko byla má první porevoluční dovolená v cizině. Jeli jsme tam 24 hodin autobusem do Santa Suzanny-Malgrat de Mar. Pobřeží bylo krásné, našli jsme si tam menší, skoro soukromou pláž. Byli jsme tam v červnu, všude všechno kvetlo, navštívili jsme Barcelonu, byla to jedna z nejkrásnějších dovolených.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...