Magdalena Dobromila Rettigová,
osobnost staročeské kuchyně
5. 8. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Květoslava HOUDKOVÁ
6.8.2015 17:15
Podle Rettigové jsem nikdy nevařila a nyní už teprve ne. A jak bych mohla "vrazit" do jídla více vajec, když náš pan vedoucí v sámošce ne a ne nedokáže "snášet" levnější !
Zdenka Jírová
6.8.2015 01:44
Magdalena D. Rettigová je určitě pozoruhodnou osobností v české literatuře a gastronomii. Zdědila jsem její kuchařku - 35. vzdání nakladatelství Jaroslav Pospíšil v Praze. I když se už nemohu doslova držet jejích receptů, ráda si v knize pročítám recepty na jídla dávno zapomenutá , jako např. dušení skřivánci nebo plněný hovězí jazyk. Je v ni ale plno všelijakých kuchařských "fíglů", které se dají použít i v moderní kuchyni.
Alena Tollarová
5.8.2015 22:09
Jó, časy se mění a s nimi i naše kuchyňské zvyklosti. Paní Magdaléna ve své době byla průkopnice a za to jí patří dík, i když naše sporáky už většinou kouzlí jiné dobroty. Ale třeba dnes jsem narazila na recept na kynutý koláč s rebarborou a protočily se mi panenky, protože na něj patří mřížky ze 600 gramů marcipánu.
Elena Valeriánová
5.8.2015 20:31
"Vraž tam kopu vajec" - mám ve své sbírce kuchařku U stolu s pani M. D. Rettigovou - pro pobavení fajn, ale nikdy jsem se touto kuchařkou neinspirovala.
Vladka Steinová
5.8.2015 17:16
V Poličce se zase vaří dle dochovaných receptů maminky hudebního skladatele Bohuslava Martinů.
Jana Šenbergerová
5.8.2015 13:45
Myslím si, že se hlavně zasloužila o značnou korpulentnost našeho národa. Její kuchařku spíš chápu jako beletrii pro mlsouny.
Jarmila Komberec Jakubcová
5.8.2015 07:32
Recepty paní Rettigové jsou velmi zajímavé ale v dnešní době se vaří spíše odlehčená jídla protože se méně pohybujeme a recepty z minulého století jsou určeny spíše pro lidi těžce pracující.Kdybych takto dnes vařily asi budeme stejně nebývale silné jako byla paní Rettigová a to nikdo z nás určitě nechce.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA