Foto

Magdalena Dobromila Rettigová,
osobnost staročeské kuchyně

5. 8. 2015
gastronomie jídlo recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Podle Rettigové jsem nikdy nevařila a nyní už teprve ne. A jak bych mohla "vrazit" do jídla více vajec, když náš pan vedoucí v sámošce ne a ne nedokáže "snášet" levnější !
Zdenka Jírová
Magdalena D. Rettigová je určitě pozoruhodnou osobností v české literatuře a gastronomii. Zdědila jsem její kuchařku - 35. vzdání nakladatelství Jaroslav Pospíšil v Praze. I když se už nemohu doslova držet jejích receptů, ráda si v knize pročítám recepty na jídla dávno zapomenutá , jako např. dušení skřivánci nebo plněný hovězí jazyk. Je v ni ale plno všelijakých kuchařských "fíglů", které se dají použít i v moderní kuchyni.
Alena Tollarová
Jó, časy se mění a s nimi i naše kuchyňské zvyklosti. Paní Magdaléna ve své době byla průkopnice a za to jí patří dík, i když naše sporáky už většinou kouzlí jiné dobroty. Ale třeba dnes jsem narazila na recept na kynutý koláč s rebarborou a protočily se mi panenky, protože na něj patří mřížky ze 600 gramů marcipánu.
Elena Valeriánová
"Vraž tam kopu vajec" - mám ve své sbírce kuchařku U stolu s pani M. D. Rettigovou - pro pobavení fajn, ale nikdy jsem se touto kuchařkou neinspirovala.
Vladka Steinová
V Poličce se zase vaří dle dochovaných receptů maminky hudebního skladatele Bohuslava Martinů.
Jana Šenbergerová
Myslím si, že se hlavně zasloužila o značnou korpulentnost našeho národa. Její kuchařku spíš chápu jako beletrii pro mlsouny.
Jarmila Komberec Jakubcová
Recepty paní Rettigové jsou velmi zajímavé ale v dnešní době se vaří spíše odlehčená jídla protože se méně pohybujeme a recepty z minulého století jsou určeny spíše pro lidi těžce pracující.Kdybych takto dnes vařily asi budeme stejně nebývale silné jako byla paní Rettigová a to nikdo z nás určitě nechce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%