Foto

Magdalena Dobromila Rettigová,
osobnost staročeské kuchyně

5. 8. 2015

Do české kuchyně vnesla Magdalena Dobromila Rettigová svěží vítr. Její experimenty vyústily v neotřelé recepty, dodnes velmi dobře použitelné. Stala se průkopnicí moderního, rychlého a praktického vaření. A psala i básně, divadelní hry a krátké prózy, jež, jakkoliv dobové, z ní činí jednu z prvních českých spisovatelek. Osobnost výrazná duchem i rozměry zemřela před 170 lety, 5. srpna 1845 v Litomyšli.

Slova obdivu měli pro Magdalenu Rettigovou Alois Jirásek i Karel Sabina, jediným, kdo jejím kuchařským novátorstvím trpěl, byl údajně její manžel. "Její muž, Jan Sudiprav, malý postavou, tratící se vedle impozantní a korpulentní své ženy, takže mu šnuptychlíček říkali, prý vzdychal, ach bože, jen kdyby se mohl aspoň trochu kloudné polévky najíst, žena že pořád jen zkouší nová a nová jídla, i z hrozných bramborové nati," napsal Alois Jirásek.

Ano, bylo to asi tak. V době, kdy všichni vařili selská jídla, uzené, zelí, brambory, tvaroh, přišla Rettigová s žemličkovými řízky s jaterní dušeninkou, smaženýma telecíma ušima s brzlíkem anebo s hovězím jazykem se sardelovou omáčkou. Její Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých pokrmech pro dcerky české a moravské z roku 1826 způsobila radikální obrat v nejen českém kulinářství 19. století.

Čistá kuchyně je základ

Přitom ale Rettigová jednoznačně ctila tradiční hodnoty, ke kterým nabádala a vychovávala s úsilím vpravdě obrozeneckým tehdejší mladé ženy a dívky. "Čistota, pořádek a dobré vyhovění každé i maličké věci v kuchyni jest základ celého umění kuchařského," zní její dodnes platné a zlaté pravidlo. Pro ženy a dívky též organizovala výlety a kurzy vaření, během nichž jim předčítala z českých knih.

Inteligentní, nebývale silná dívka, narozená 31. ledna 1785, neměla bohužel šťastné dětství. Záhy jí zemřel otec, purkrabí na panství Všeradice na Berounsku, a postupně i sourozenci. Po smrti poslední sestry se s matkou odstěhovala do Plzně. Matka ji i vyučovala, ale německy. Česky Magdalena do 18 let vůbec neuměla.

Další stěhování je zavedlo do Prahy. A tam se díky manželství s právníkem, buditelem a spisovatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem, za něhož se provdala jako třiadvacetiletá v roce 1808, zrodila česká spisovatelka první potomky. Už dokonale vládnoucí českou mluvou, která nehen matku chvátila.

Magdalena Dobromila Rettigová se orientovala na výchovu a vzdělávání dívek, které učila vařit a hospodařit, ale rovněž číst české knihy. Sama psala povídky, Arnošt a Bělinka, Mařenčin košíček, Věneček pro dcerky vlastenecké nebo žertovné půlaktové drama Bílá růže.

Rettigová si také dopisovala a scházela se s vlastenci z celých Čech. Jako spisovatelka byla velmi plodná, napsala několik desítek drobnějších i rozsáhlejších děl. Své memoáry ovšem psala německy.

Magdalena Dobromila Rettigová porodila neuvěřitelných 11 dětí, z nichž se jen tři dožily dospělosti. Posledních léta svého života pobývala v Litomyšli, kde také zemřela a je tam i pohřbena.

gastronomie jídlo recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Podle Rettigové jsem nikdy nevařila a nyní už teprve ne. A jak bych mohla "vrazit" do jídla více vajec, když náš pan vedoucí v sámošce ne a ne nedokáže "snášet" levnější !
Zdenka Jírová
Magdalena D. Rettigová je určitě pozoruhodnou osobností v české literatuře a gastronomii. Zdědila jsem její kuchařku - 35. vzdání nakladatelství Jaroslav Pospíšil v Praze. I když se už nemohu doslova držet jejích receptů, ráda si v knize pročítám recepty na jídla dávno zapomenutá , jako např. dušení skřivánci nebo plněný hovězí jazyk. Je v ni ale plno všelijakých kuchařských "fíglů", které se dají použít i v moderní kuchyni.
Alena Tollarová
Jó, časy se mění a s nimi i naše kuchyňské zvyklosti. Paní Magdaléna ve své době byla průkopnice a za to jí patří dík, i když naše sporáky už většinou kouzlí jiné dobroty. Ale třeba dnes jsem narazila na recept na kynutý koláč s rebarborou a protočily se mi panenky, protože na něj patří mřížky ze 600 gramů marcipánu.
Elena Valeriánová
"Vraž tam kopu vajec" - mám ve své sbírce kuchařku U stolu s pani M. D. Rettigovou - pro pobavení fajn, ale nikdy jsem se touto kuchařkou neinspirovala.
Vladka Steinová
V Poličce se zase vaří dle dochovaných receptů maminky hudebního skladatele Bohuslava Martinů.
Jana Šenbergerová
Myslím si, že se hlavně zasloužila o značnou korpulentnost našeho národa. Její kuchařku spíš chápu jako beletrii pro mlsouny.
Jarmila Komberec Jakubcová
Recepty paní Rettigové jsou velmi zajímavé ale v dnešní době se vaří spíše odlehčená jídla protože se méně pohybujeme a recepty z minulého století jsou určeny spíše pro lidi těžce pracující.Kdybych takto dnes vařily asi budeme stejně nebývale silné jako byla paní Rettigová a to nikdo z nás určitě nechce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%