Jak připravit a jíst mušle?
Zkuste i vy tuto delikatesu!

Jak připravit a jíst mušle?
Zkuste i vy tuto delikatesu!

14. 8. 2015

Vážení íčkaři, pojďme si nasadit kloboučky a zasedněme společně ke stolu. Tentokrát se budou servírovat mušle. Slávka je půvabné ženské jméno, ale také delikátní mušle černé barvy. Patří mezi mořské plody. Víte, co je na nich trochu nepříjemné? Musí se perfektně před konzumací očistit, aby vám písek nechroupal mezi zuby. Pak jsou opravdu vynikající.

A víte, kde a jak se chovají? Slávky se chovají v moři na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou zde 12 až 14 měsíců, pak se oddělují od lan, zhruba se očistí, plní do přepravek a dovezou se do rybárny na tržiště. My je kupujeme přímo z lodi, 100,- Kč za kg. Naše zásada je, že je nikdy neskladujeme a konzumujeme je naprosto čerstvé. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte, zeptejte se, je někdo doma? A když se nezavře, vyhoďte ji, je totiž mrtvá.

U nás se čištění mušlí zúčastňují všichni stolovníci. Každý si očistí tolik mušlí, kolik myslí, že sní. Čištění trvá déle nežli vlastní příprava s konzumací..:) Starým nožem oškrábete povrchové nečistoty a zejména vytáhnete takovou uzdičku, vlákna, kterými je slávka přichycena k lanu. Tu uzdičku jsem vyfotila v detailu. Nedá se uříznout jak je pevná, ale musí se vytáhnout mezi dvěmi půlkami, směrem ke kulatější části mušliček. Takto uzdičku odstraníte již snadno. Ale je třeba vědět, jak na to.

I když budete mít slávek před sebou celý talíř, sníte jich tak dvacet, nepočítejte s tím, že jimi zaženete hlad. Je to pouze jakási chuťovka. Pro nás suchozemce určitě gurmánský a i společenský zážitek. Sedíte u stolu, kolem sebe rodinu a kamarády, na stole kouřící hrnce s již voňavými, uvařenými mušlemi.

Mušle se jedí rukama. Půlky mušliček se od sebe oddělí. Jedna půlka, na které není maso se použije jako lžička – vydlábne se masíčko z druhé půlky a již tradá k chuťovým buňkám do úst. Pomalu labužnicky vychutnávejte. Zapíjí se stejným, kvalitním, chlazeným, bílým vínem, v jakém byly mušle povařeny. My preferujeme šampaňské, ale nejsou hody každý den.:)).

Mušle se jedí většinou bez přílohy. Ale nakonec se výborná omáčka vytírá místním, bílým chlebíčkem tak, aby se již talíře nemusely umývat.:)) Kromě toho, že mušle výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C.

Slávky se u nás v ČR prodávají zmražené, konzervované nebo živé. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. A ty, co kupujete i u nás doma, jsou skutečně živé. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Vždy se u prodejce informujte na jejich kvalitu a čerstvost.

Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem v nejchladnější části lednice vydrží max. 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody.

Existuje plno receptů, jak zpracovat slávky. Můžete je dusit, zapékat nebo vařit. My je nejčastěji dusíme v rajčatové omáčce s bílým vínem, česnekem, solí, rozmarýnem, případně s další zeleninou. Někdo taktéž dušené a vyloupnuté slávky namáčí do různých dipů a omáček a jí je s hranolky.

Slávky jsou i výbornou ingrediencí do salátů, polévek, rizot, pilafů nebo do těstovin či do paelly. Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu (všimli jste si, jaké pijeme šampaňské?) nedá dopustit na středomořskou stravu. Ale o paelle, což je něco jako naše rizoto, napíši snad někdy příště. Přesto jako ochutnávku jsem přidala poslední tři fotografie paelly se slávkami a krevetami.

Postup přípravy mušlí:

Do vysoké pánve si nakrájíme najemno cibuli, česnek, rajčata a papriku, snítku rozmarýnu a prolijeme olivovým olejem. Pomalu dusíme. Nakonec zalijeme bílým vínem, já přidávám trochu rozdrobeného chleba  pro zhoustnutí. Takto máme výbornou omáčku připravenou. Mezitím dáme do studené vody mušle vařit.

Před vzkypěním vody mušle přecedíme. Již jsou mušle malinko otevřené a pustily ze sebe největší slanost. Scedí se a zalejí se hotovou vařící omáčkou v níž se povaří tak dlouho, dokud se slávky neotevřou. Cca 10 minut. Pár jich vždy zůstane neotevřených, ty vyhoďte.. Promícháváme. Již nesolíme.

My těch hrnců děláme většinou dva po dvou kg. Bývá nás hodně u stolu. O to více to vy budete mít jednodušší s menším množstvím. Zkuste někdy překvapit „svého miláčka" touto delikatesou. Nemyslím toho čtyřnohého miláčka ...:) Nyní již víte, jak na to, jak na slávky... To bude překvapení! A nezapomeňte koupit šampaňské!

gastronomie jídlo recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Mořské plody mám velmi ráda a umím je i upravovat. Ke slávkám, ale podáváme vždy suché bílé víno, šampaňské ke slávkám neznám. Stejně jako Hanka R. Výborné je šampaňské a kaviár. Ze všeho nejraději mám ráda pokapané ústřice citronem a Chardonnay. Paella je klasické španělské jídlo , pocházející ze slunné Valencie, je to i španělské slovo - Paella de marisco. Paella s mořskými plody. Rizota s krevetami jsou dnes i v jídelníčku českých restaurací.
Hana Rypáčková
Moc ráda bych si slávky dala s bílým suchým vínkem/šampáňo nemusím/, jen bych je nechtěla ani odlupovat z útesu a čistit./Jednou u Italů jsem taky okusila jak to není žádná sranda /.Ale v podvečeru had hladinou moře a s přáteli taková pod nos připravená ňamka....Co dodat..
Alena Vávrová
Kdysi - dávno již tomu, jsem byla postavena před úkol uvařit španělskou rybí polévku. Což byla pro mne především španělská vesnice. Ale suroviny byly prvotřídní (bylo to v SRN), tak jsem se naučila vyloupat krevety a dle exotické kuchařky jsem to uvařila a dokonce jsme to i bez následků snědli. Jelikož pražský mladí jsou gurmáni a snědí kde co, dala jsem si u nich tu krabí salát, tu vzpomínané krevety. (Ryby jím ráda.) No a jednou z nějakého polotovaru rizoto s krevetkami, nechtěla jsem se nechat zahanbit, všem, i vnučkám, šmakovalo. Ale mně ne a bylo mi po tom špatně. A na tom jsem se zasekla. Nikomu to neberu a všem přeji dobrou chuť, i ty slávky už jsem viděla tolikrát připravovat, že bych to snad taky zvládla, ale jíst?? Fakt nevím. A o smažených kalamárech se mi taky nezdá ;-).
Elena Valeriánová
Já jsem je ještě nikdy nejedla, ale zkusit bych je chtěla i s tím šampáněm. Můj miláček by si dal pouze to šampáño. Vařit je určitě nebudu, nejbližší obchod s čerstvými rybami je v Opavě a než bych je přivezla domů, tak bych na ně klepala marně. Vando, máš za jedna.
Lidmila Nejedlá
Tak nevím, v Bulharsku jsem jedla rýži s černými kluzkými potvorami. Nechtělo by se mi v tom hrabat, jedině, že by se v nich ukrývaly perly. Ale je to velmi zajímavé, co jsi v článku popsala. A určitě i zdravé. Tak dobrou chuť.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vando na takovou delikatesu bych se určitě nechala pozvat.Při svých cestách k moři vždy si dávám plody moře v různých úpravách a mušle jsou moje nejmilejší pochoutky.Nejvíc ze všeho miluji ústřice jen zakapané citronem.Už se těším jak příští rok na Hvaru si na mušlích pochutnám. Já k nim preferuji k pití dobré suché bílé víno.Ale i šampanské musí být super.Naposledy jsem je ochutnala letos v červenci v Podgoře.Dík za hezký článek.
Soňa Prachfeldová
Jsi moc šikovné děvče Vandičko, jak na moři , tak na souši, jak k dílu, tak k jídlu - všechna čest ! Jenže ale a to je se mnou potíž - šampáňo ano, omáčku ano , al to by mi stačilo.Víš jak to říkala ta babka v Slunce seno jahody - pane faráři ........ Gurmánům přeji fakt zaslouženou chuť !
Alena Várošová
Jenom jsem koukla na nadpis a věděla jsem na 100%,že jsem na Hvaru.Vando děkuji za výstižné a podrobné popisy této delikatesy i s návodem na vaření.I fotečky jsou úžasné . Tvoje ruce jak vše připravují.,řádně zdokumentováno na jedničku.Ale je v tom to moje ale,určitě bych se sháněla po nějakém kousku suchého chleba a tuto delikatesu nechala s radostí druhým spolustolovníkům.Ale stejně jsi zajímavá žena,co všechno dokážeš.Máš můj obdiv.
Jana Šenbergerová
Vando, díky za inspiraci i instruktáž. Sama jsem zatím nic z toho nepřipravovala, ale u zcestovalých přátel jedla. Krevety minulý týden. I když mi moc chutnají, pohled na ně mi nedělá dobře. Ty o těch mořských "potvorách" píšeš tak šťavnatě, až se na ně sbíhají sliny.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Vando - mušle mne nelákají, ale v článku vyzýváš "nasaďte si kloboučky" - a já to chci využít k rychlému sdělení - zejm. pro "í"čkařky z Prahy a okolí: Zítra 15. 8. v Botanické zahradě Praha-Troja od 14.00 hod. bude "Klobouková slavnost" (bližší na internetu). (Dozvěděla jsem se to dnes - jak sdělit rychleji, nevím.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.