Pečenka byla moje výhra!

Pečenka byla moje výhra!

20. 7. 2015

Jsem soutěživý typ, a proto jsem se ráda zúčastnila soutěže o Pečenku. Byla to lákavá výhra. Poctivě jsem denně zaškrtávala správnou odpověď na soutěžní otázku. Tu jsem našla po přečtení reklamního textu o Pečence na stránkách společnosti Datart.

Jedno odpoledne mne překvapilo volání neznámého čísla na mobil. Nesměle jsem se ozvala a úplně ztrnula, když mi paní redaktorka i60 oznámila, že mne počítač vybral jako výherkyni Pečenky. Bylo to velmi milé překvapení.

Věděla jsem, že součástí mé výhry je i povinnost uvařit v Pečence dvě jídla - slané a sladké. Chvíli jsem přemýšlela, a rychle se rozhodla. Je léto, všude je plno ovoce a zeleniny, bude to něco z této nabídky. Zalovila jsem ve svých sbírkách receptů, a ty mě inspirovaly ke složení tohoto menu.

Jako hlavní jídlo to budou kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami a jako sladkou tečku jsem zvolila nadýchanou bublaninu s jahodami. Protože úkol si žádal i fotodokumentaci, požádala jsem coby fotografku svou dceru Zdenu. Zde jsou oba recepty:

Kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami
Suroviny:

6 kuřecích paliček
3 barevné papriky
1 větší rajče
1 větší cibule, 3 stroužky česneku
asi 15 cm pórku
1 mrkev, kousek celeru
1/2 konzervy žampionů nebo 4 čerstvé
koření na marinádu masa - grilovací, pepř, nebo dle chuti
olej, kousek másla, sůl
asi 1/2 hrnku vývaru - může být i Masox
3 lžíce bílého vína (není nutné)
brambory vařené ve slupce
pažitka na ozdobu  

Postup:
Nejprve si dáme do mísy marinovat kuřecí stehýnka do směsi oleje, koření a soli (s tou opatrně, bývá i v kořenících směsích). Mezitím si připravíme zeleninu: na pánev si dáme trochu opéct na plátky nakrájenou mrkev a celer, aby se opekly do mírně zlatova. Cibuli nakrájíme nahrubo na plátky, česnek na jemné plátky. Po mírném zapečení mrkve s celerem přidáme cibuli a nakonec česnek a necháme zesklovatět. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek na kroužky. Rajče nařízneme do hvězdičky a ponoříme do vroucí vody. Po chvíli lehce sundáme slupku. Nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí stehýnka vložíme do Pečenky, kde jsme rozpálili olej s kouskem másla a pečeme do zlatova. Můžeme sledovat okýnkem ve víku Pečenky. Asi za 1/2 až 3/4 hodiny jsou hotová. Dáme vařit oprané menší brambory. Upečená stehýnka vyjmeme na talíř, do výpeku dáme všechnu připravenou zeleninu, zalijeme částí vývaru, přidáme 3 lžíce bílého vína, necháme dusit. Zelenina je asi za 20 minut měkká - zkontrolujeme a dochutíme solí. Navrch položíme upečená stehýnka, necháme ještě chvíli prohřát. 

Na talíř dáme rozkrojené brambory, které ozdobíme pažitkou, dušenou barevnou směs zeleniny a pečená stehýnka.  A můžeme se pustit do jídla!

Bublanina s jahodami
Suroviny:

300g polohrubé mouky
200g cukru krupice, vanilkový cukr
3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
1 prášek do pečiva, špetka soli
4 vejce
100 ml mléka
vanička očištěných jahod
tuk a jemná strouhanka na vysypání formy

Postup: 
Oddělíme bílek od žloutků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, na závěr ještě zašleháme část cukru. Žloutky utřeme se zbytkem cukru a vanilky. Já to dělám v mixeru, kam poté postupně přidávám rozpuštěný vlahý tuk, mouku s práškem do pečiva a mléko. Postupujeme střídavě a vždy dávku důkladně necháme rozmíchat. Nakonec lehce (nejlépe ručně) vmícháme sníh. Těsto vljeme do vymazané a vysypané formy, poklademe vrstvou rozkrájených jahod a dáme péci. Pečenka se nepředehřívá. Pečeme asi 3/4 hodiny, upečení kontrolujeme špejlí. Upečenou bublaninu posypeme moučkovým cukrem, můžeme ozdobit šlehačkou.

Otáčela jsem se ve své kuchyni, aby vše dobře dopadlo. Pečenku jsem využila maximálně, jen na šlehání a tření jsem použila ruční šlehač.

Práce s Pečenkou byla radost, nic se nepřipalovalo, všechny vůně zůstaly hezky v pokrmu a rozvoněly se až při servírování. Celková doba přípravy obou jídel mně zabrala asi 3 1/2 hodiny včetně úklidu pomocného nádobí. Pro svou skladnost a vícero použití se Pečenka hodí i do malých kuchyní a na chalupy, kde plně nahradí sporák.

Pečenku mohu všem vřele doporučit.

Dobrou chuť!

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Děkuji všem za gratulaci k mé výhře a ty svoje recepty doporučuji, je to dobré. Už jsem v Pečence škvařila i sádlo , škvarečky byly výborné.
Miluše Hasenohrlová
Zdenko, ta stehýnka vypadají moc dobře.Zkusím je udělat v mojí retro remosce.Jinak moc gratuluji k výhře.
Růžena Antlová
bezvadné přej aby se vám v ní dobře peklo
Lidmila Nejedlá
Gratuluji, paní Zdenko. Pečenku jste si právem zasloužila.
Elena Valeriánová
Tak teď už definitivní gratulace, ať vše, co v ní uvaříte a upečete je gurmánským zážitkem.
Hana Rypáčková
Nemám sice pečenku, ale teflonku .Taky na ní nedám dopustit, nic se nepřipálí a buchtu obracečkami v pořádku vyndám...Kdybych ji neměla, tak by mě článek tak naladil, že bych pro pečenku běžela...Vozíme ji všude s sebou.Je to skvělý setonův hrnec-vše se udělá v jednom.
Redakce i60
Dobrý den, Pečenka se tímto definitivně stává vlastnictvím paní Jírové, která vzorně splnila všechny podmínky soutěže. Za oba skvělé recepty děkujeme a přejeme mnoho dalších kulinářských zážitků.
Alena Tollarová
Pečenka je ve správných rukou a určitě si zaslouží v nich zůstat. Představila jste nám parádně Vaši určitě budoucí častou společnici v kuchyni. Sbíhají se mi sliny. Jen bych se přimlouvala, abyste si ji při pečení bublaniny, která se nedá vyklopit, vyložila pečícím papírem. Při krájení si tak nepoškodíte teflonový povrch, což by byla škoda. Snad se na mne pro tuto poznámku nebudete zlobit.
Zuzana Pivcová
Pečenka pro mě sice není, protože se mi nevyplatí, ale Váš recept a fotodokumentace ve mně vyvolávají takřka reflex Pavlovových pokusných svěřenců. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...