Pečenka byla moje výhra!

Pečenka byla moje výhra!

20. 7. 2015

Jsem soutěživý typ, a proto jsem se ráda zúčastnila soutěže o Pečenku. Byla to lákavá výhra. Poctivě jsem denně zaškrtávala správnou odpověď na soutěžní otázku. Tu jsem našla po přečtení reklamního textu o Pečence na stránkách společnosti Datart.

Jedno odpoledne mne překvapilo volání neznámého čísla na mobil. Nesměle jsem se ozvala a úplně ztrnula, když mi paní redaktorka i60 oznámila, že mne počítač vybral jako výherkyni Pečenky. Bylo to velmi milé překvapení.

Věděla jsem, že součástí mé výhry je i povinnost uvařit v Pečence dvě jídla - slané a sladké. Chvíli jsem přemýšlela, a rychle se rozhodla. Je léto, všude je plno ovoce a zeleniny, bude to něco z této nabídky. Zalovila jsem ve svých sbírkách receptů, a ty mě inspirovaly ke složení tohoto menu.

Jako hlavní jídlo to budou kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami a jako sladkou tečku jsem zvolila nadýchanou bublaninu s jahodami. Protože úkol si žádal i fotodokumentaci, požádala jsem coby fotografku svou dceru Zdenu. Zde jsou oba recepty:

Kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami
Suroviny:

6 kuřecích paliček
3 barevné papriky
1 větší rajče
1 větší cibule, 3 stroužky česneku
asi 15 cm pórku
1 mrkev, kousek celeru
1/2 konzervy žampionů nebo 4 čerstvé
koření na marinádu masa - grilovací, pepř, nebo dle chuti
olej, kousek másla, sůl
asi 1/2 hrnku vývaru - může být i Masox
3 lžíce bílého vína (není nutné)
brambory vařené ve slupce
pažitka na ozdobu  

Postup:
Nejprve si dáme do mísy marinovat kuřecí stehýnka do směsi oleje, koření a soli (s tou opatrně, bývá i v kořenících směsích). Mezitím si připravíme zeleninu: na pánev si dáme trochu opéct na plátky nakrájenou mrkev a celer, aby se opekly do mírně zlatova. Cibuli nakrájíme nahrubo na plátky, česnek na jemné plátky. Po mírném zapečení mrkve s celerem přidáme cibuli a nakonec česnek a necháme zesklovatět. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek na kroužky. Rajče nařízneme do hvězdičky a ponoříme do vroucí vody. Po chvíli lehce sundáme slupku. Nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí stehýnka vložíme do Pečenky, kde jsme rozpálili olej s kouskem másla a pečeme do zlatova. Můžeme sledovat okýnkem ve víku Pečenky. Asi za 1/2 až 3/4 hodiny jsou hotová. Dáme vařit oprané menší brambory. Upečená stehýnka vyjmeme na talíř, do výpeku dáme všechnu připravenou zeleninu, zalijeme částí vývaru, přidáme 3 lžíce bílého vína, necháme dusit. Zelenina je asi za 20 minut měkká - zkontrolujeme a dochutíme solí. Navrch položíme upečená stehýnka, necháme ještě chvíli prohřát. 

Na talíř dáme rozkrojené brambory, které ozdobíme pažitkou, dušenou barevnou směs zeleniny a pečená stehýnka.  A můžeme se pustit do jídla!

Bublanina s jahodami
Suroviny:

300g polohrubé mouky
200g cukru krupice, vanilkový cukr
3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
1 prášek do pečiva, špetka soli
4 vejce
100 ml mléka
vanička očištěných jahod
tuk a jemná strouhanka na vysypání formy

Postup: 
Oddělíme bílek od žloutků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, na závěr ještě zašleháme část cukru. Žloutky utřeme se zbytkem cukru a vanilky. Já to dělám v mixeru, kam poté postupně přidávám rozpuštěný vlahý tuk, mouku s práškem do pečiva a mléko. Postupujeme střídavě a vždy dávku důkladně necháme rozmíchat. Nakonec lehce (nejlépe ručně) vmícháme sníh. Těsto vljeme do vymazané a vysypané formy, poklademe vrstvou rozkrájených jahod a dáme péci. Pečenka se nepředehřívá. Pečeme asi 3/4 hodiny, upečení kontrolujeme špejlí. Upečenou bublaninu posypeme moučkovým cukrem, můžeme ozdobit šlehačkou.

Otáčela jsem se ve své kuchyni, aby vše dobře dopadlo. Pečenku jsem využila maximálně, jen na šlehání a tření jsem použila ruční šlehač.

Práce s Pečenkou byla radost, nic se nepřipalovalo, všechny vůně zůstaly hezky v pokrmu a rozvoněly se až při servírování. Celková doba přípravy obou jídel mně zabrala asi 3 1/2 hodiny včetně úklidu pomocného nádobí. Pro svou skladnost a vícero použití se Pečenka hodí i do malých kuchyní a na chalupy, kde plně nahradí sporák.

Pečenku mohu všem vřele doporučit.

Dobrou chuť!

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%