Pozor na grilování, může
přinést zdravotní potíže

Pozor na grilování, může
přinést zdravotní potíže

12. 7. 2015

Již 365 lidí onemocnělo na Vysočině kampylobakteriózou, závažným průjmovým onemocněním souvisejícím s grilováním. Tato nemoc je v podstatě infekce podobná salmonelóze, kterou vyvolávají bakterie z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího. Přes léto, kdy řada lidí griluje, každoročně případů přibývá. 

Loni na začátku léta hygienici na Vysočině evidovali 344 těchto onemocnění a ve druhé polovině roku onemocnělo úpornými průjmy 762 lidí. „Průjmy často provází křeče v břiše, pacienti mohou skončit i v nemocnici na operačním stole na chirurgii. Klinické příznaky totiž vypadají jako zánět slepého střeva,“ Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Horší průběh nemoci podle ní mají děti nebo starší lidé s oslabeným organismem. 

Hlavním zdrojem nákaz pro člověka je drůbeží maso. Střeva drůbeže obsahují kampylobaktery prakticky vždy a při kuchání snadno dochází ke kontaminaci masa. „Při grilování je nutné maso pořádně tepelně upravit, nesmí být hlavně u kostí růžové nebo dokonce krvavé. Lidé si také musí dát pozor, aby takzvaně nekřížili provoz, to znamená, aby nekrájeli už upečené maso na prkénku, kde se předtím krájelo syrové. Měly by se používat i jiné nože, důležitá je celková hygiena,“ doporučuje Dvořáková. 

gastronomie grilování jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
O víkendu jsme s přáteli a rodinou grilovali protože je to naše rodinná tradice.Ale já vždy masíčko zabalím do alobalu kde ho tepelně upravím a pak jen dám chvilku "swingovat" na žhavé uhlíy.Nikdy negriluji přímo syrové maso bez alobalu.Tak snad se všichni vyvarujeme nějakaých střevních onemocnění. Jinak vím, že prkénka bývají snůškou bakterií a já používám jen jedno na maso a druhé na zeleninu.Mám je barevně odlišené.Jedno je červené a druhé zelené.
Elena Valeriánová
Dobrých rad a nebo připomenutí není v zájmu zdraví nikdy dost. Já si v souvislosti s tímto článkem vzpomněla na pořad šéfkuchaře Zdeňka P., jak ve své "super" studené neosobní kuchyni vařil jídla z kuřat. Krájel kuřecí maso, kostil ho a pak bez mrknutí oka krájel zeleninu na salát i vše ostatní. Používal bez umytí stejný nůž i prkénko. Možná to pak nikdo nejí, nevím a nebo měl celý natáčecí štáb pracovní neschopnost?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.