Foto

Skanzen v Rožnově
slaví kulaté výročí

7. 7. 2015

Devadesátiny letos slaví jeden z nejoblíbenějších turistických cílů severní Moravy – Valašské muzeum v přírodě. U jeho zrodu v červenci 1925 stáli bratři Bohumír a Alois Jaroňkové. Dnes nabízí návštěvníkům více než 80 lidových staveb, které se nacházejí v Dřevěném městečku, Valašské dědině, Mlýnské dolině a na Pustevnách. 

Malíř Bohumír Jaroněk obdivoval valašské roubené domky a jednou z inspirací pro založení muzea pro něj byla Národopisná výstava českoslovanská v Praze, kde stála skupina lidových staveb z Valašska od architekta Dušana Jurkoviče. Další inspirací byly jeho časté zahraniční cesty, jako malíř porcelánu, fotograf, malíř a grafik navštívil například Káhiru, Dubrovník, Budapešť a Mnichov. 

Mladší z bratrů Alois byl keramik a průmyslový výtvarník. Pracoval jako kompozitér ve stolařských, řezbářských a keramických dílnách a rovněž často cestoval. V roce 1909 podnikl studijní cestu do Skandinávie, která se stala rozhodující pro záměr vybudovat první český skanzen. Navštívil totiž vznikající muzeum v přírodě v dánském Aarhusu a hlavně skanzen u Stockholmu, první muzeum v přírodě na světě. 

Jelikož měli bratři v Rožnově keramickou dílnu, kterou sem v roce 1909 přestěhovali z nedalekého Valašského Meziříčí, volba umístění skanzenu byla jednoznačná. Již v roce 1911 zde spoluzaložili muzejní spolek a o dva roky později byl vypracován první projekt muzea. Světová válka záměr na čas zbrzdila a poválečná obnova země také nebyla vhodným obdobím pro zřizování muzea. Bratři proto využili příznivé atmosféry kolem přípravy valašského folklórního festivalu v roce 1925 nazvaného Valašský rok. Prosadili, aby se tyto slavnosti konaly už v areálu nově vzniklého muzea, kam nechali přestěhovat dva domy z rožnovského náměstí z druhé poloviny 18. století a několik drobných staveb. 

V dalších letech bylo do muzea přestěhováno několik dalších zachovalých budov z okolí (například Vaškova hospoda ze 16. století), některé byly postaveny jako repliky (fojtství z Velkých Karlovic). Během druhé světové války tesaři dokončili dřevěný kostel, který doplnil areál později nazvaný Dřevěné městečko. 

Další součástí muzea je Valašská dědina, která zde vyrostla v 60. letech. Tento nejrozsáhlejší areál současného muzea tvoří na 40 objektů, od chalup a hospodářských stavení po zvonice, větrný mlýn a školu. Zpřístupněn byl v roce 1972 a stále se rozrůstá. Například před šesti lety o evangelický kostelík, vesnickou školu a hostinec s obchodem. Součástí lokality na Stráni, kde dědina vyrostla, je i amfiteátr pro 800 diváků. Velkým lákadlem pro děti jsou domácí zvířata včetně stáda ovcí. 

Třetím areálem, který byl otevřen v roce 1982, je Mlýnská dolina. Zde jsou k spatření funkční technické stavby převážně na vodní pohon, jako například mlýn, valcha, hamr, pila a lisovna. Ve správě Valašského muzea v přírodě jsou i nedaleké Pustevny známé především stavbami lidové secese od architekta Jurkoviče. 
Rožnovský skanzen, jehož součástí je mimo jiné Valašský slavín, tedy místo posledního odpočinku osobností spjatých s Valašskem, patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v zemi. Loni do něj zavítalo téměř 265 tisíc lidí. 

muzeum naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
K devadesátinám hodně spokojených návštěvníků do dalších let.
Elena Valeriánová
Tolik věcí člověk neví, tolik informací mu za život uteče. Děkuji za článek.
Jana Šenbergerová
Rožnovský skanzen je hezký výletní cíl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.