To není Kanada, ale Svatojánské
proudy. Nirvána českého turisty

To není Kanada, ale Svatojánské
proudy. Nirvána českého turisty

11. 5. 2015

Nemusíte mít dokonalou fyzičku, nemusíte mít pravidelný dech. Potřebujete pouze pevnou pohorkovou obuv, odhodlání a alespoň litrovou lahev vody.

Půjdete téměř deset kilometrů divokou přírodou, jež vás uchvátí. Půjdete nádhernou soutěskou, kterou ve skalách vyhloubila řeka Vltava. Půjdete místy, odkud před mnoha lety sváželi dřevorubci kmeny stromů do našeho hlavního města. Možná si budete připadat jako někde v Kanadě. Omyl, žádný medvěd nehrozí, jsme jen zhruba třicet kilometrů od Prahy, v místě po staletí zvaném Svatojánské proudy.

Je jenom na vás, kde tuto unikátní túru kolem Vltavy zahájíte. Máte ale jen dvě možnosti. Buďto ze Štěchovic do Třebenic, nebo obráceně. Doporučuji druhou variantu, protože budete "klouzat" mírně z kopce a půjdete po proudu řeky.

Není to úplná selanka, během cesty budete muset překonávat skaliska a zeleně vyznačená pěšinka se někdy semkne na dvacet centimetrů šířky. Ovšem nic nepřekonatelného. I pro zdatnějšího sedmdesátníka je to jen dobrodružnější procházka.

Začíná pod slapskou přehradou, u sochy Jana Npomuckého, patrona všech loďařů a plavčíků. Pamětníci doporučují se pod svatým pokřižovat, jako to dělali voraři, aby jejich pouť do Prahy byla úspěšná. Čekali je nebezpečné peřeje, které ale už dnes kvůli vyšší hladině řeky, způsobené vltavskou kaskádou, neuvidíte. Od tohoto patrona české země se vydejte po zmíněné zelené značce. Zabloudit se nedá, přesně kopíruje hluboké koryto Vltavy.

Po cestě se žádné občerstvení nenabízí. Zpočátku narazíte na mastňácké chaty, později na skromné trampské sruby a legendární osadu Ztracenka. Tam se občas dá něco koupit, ale záleží na tom, jak velký byl včerejší potlach a jak se vrchní tramp vyspal. Proto ta voda nebo i malá svačinka raději s sebou.

Naše putování končí po nějakých osmi kilometrech u přehrady ve Štěchovicích. Odtud se spustíte z kopečka do tohoto vltavského městyse. Dobrou hospodu aby tady člověk pohledal, ale jedno točené si můžete dát třeba na autobusáku hned vedle řeky. Ve všední den pak vřele doporučujeme navštívit široko daleko vyhlášené řeznictví U Dolejších (přes most na druhý břeh), kde si můžete pořídit výbornou teplou sekačku a zřejmě nejlepší gothaj, který jste kdy jedli.

Ale o tom někdy příště. Výletu zdar!

 

P.S.: Do Třebenic i Štěchovic se pohodlně dostanete autem nebo autobusem.

naše tipy výlet
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To musí být nádherná procházka, Škoda, že už se na ni nemohu vydat, Je to nádherně popsané, jako bych tam byla. Děkuji.
Lukáš Havlas
Ano, všemu rozumím, také mám rád ve věcech jasno. Takže zkratka "luk" je Lukáš Havlas. A slibuji, že budu chodit na výlety a přinášet postřehy častěji. Za pochvaly děkuji.
Alena Tollarová
Díky, redakce, za to napráskání. Mám zkrátka ráda jasno. Takže Lukáši, teď mám ještě větší chuť se tam vydat.
Jana Šenbergerová
Dobře udělali, že vás napráskali. Teď když o vás víme, tak vás pochválíme. :-)
Lukáš Havlas
No, to jsem si mohl myslet, že mě rádoby kamarádi zase napráskají...
Redakce i60
Dobrý den (paní Tolarová), tento článek vám tedy naservíroval Lukáš Havlas, spoluzakladatel tohoto portátu. Známý lenoch, který se rozhodl na stará kolena občas něco napsat. Konečně se odhodlal k nějakému výletu. Je dost drzý, ale psát docela umí, konec konců si prošel redakcemi v MF Dnes, HN a Týdne. Zkratka (luk) je napříště jeho, takže už budeme všichni vědět. Hlavně aby psal častěji, že...
Zoja Sedláčková
Několikrát jsem tudy prošla v dobách mého působení ve vedení turistické PS. Ale je to už téměř třicet let. Dobrá inspirace třeba s vnoučaty až ještě trochu povyrostou.
Alena Tollarová
Tip na pěkný výlet. Jen bych si nesměle dovolila podotknout, že bych ráda věděla, kdo nám ho servíruje. :)
Dana Kolářová
Procházka vypadá opravdu dobrodružně, ale na jednodenní výlet příliš daleko.
Zuzana Pivcová
To je skutečně nádherná krajina, jen nevím, jestli bych to jako nevalná turistka zvládla. Je to ale hodně lákavé, nejen ta příroda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...