Sobota mezi giganty

Sobota mezi giganty

15. 2. 2015

Každé všední ráno jezdím hodinu do práce na Ruzyň. Aby toho nebylo málo, vyjely jsme s mou sestrou tím směrem i dnes, tedy v sobotu. Cílem naší cesty však nebyla práce, nýbrž výstava Giganti, probíhající v prostorách OC Šestka na Ruzyni.

Jak hlásá billboard u hlavní silnice, jde o unikátní výstavu reálných modelů zvířat z doby ledové v životní velikosti. Jak jsem se dočetla, byly modely odborně vytvořeny postupně v letech 2010 - 12 pro společnost Gigant, která pořádá putovní vzdělávací výstavy, včetně zahraničních.  Obdobné výstavy byly u nás v posledních letech údajně k vidění již v několika městech.

Obchodní centrum Šestka patří díky své obtížnější dosažitelnosti k méně navštěvovaným nákupním střediskům. O to více se snaží upoutat pozornost návštěvníků. K tomu se nabízejí i tematické výstavy, které je možno bezplatně zhlédnout na chodbách obou pater nákupních prostor.

Nejinak tomu bylo i tentokrát. Procházely jsme chodbami a postupně narazily na mamuta, nosorožce srstnatého, ptáka Moa, předchůdce pštrosa, z Nového Zélandu, Severoamerického velebobra, Pozemního lenochoda a další. Nutno dodat, že mnohé exponáty představovaly skutečné obry, proti nimž je dnešní člověk malý jako trpaslík. Všechny modely byly opatřeny tabulkami s informačními údaji o živočišných druzích a kromě toho zde v pravidelných intervalech  prováděl i fundovaný informátor v kostýmu jeskynního lovce.

O víkendech je výstava, která zde potrvá až do 22. 2. a od března bude k vidění na holešovickém výstavišti, obohacena o doprovodný program pro malé i velké, který vznikl ve spolupráci s atraktivním Muzeem Karla Zemana, nacházejícím se na Malé Straně v blízkosti Karlova mostu. Pro děti jsou připraveny speciální workshopy (pracovní dílničky) animace. V sobotu a v neděli odpoledne se pak promítá nezapomenutelná Zemanova Cesta do pravěku, již v digitální úpravě. Podle zhlédnuté projekce si každý může vyzkoušet práci animátora a vytvořit si za pomoci odborného poradce a počítače vlastní animovaný film. "Chtěla bych, jak se potkají dva dinosauři...", prozrazuje asistentce své přání asi 8letá holčička a už spolu hýbou figurkami na předloze krajiny.

O výstavu i výtvarné dílny je obrovský zájem. I nejmladší generace, která už se pomalu začíná nudit i nad bojovými hrami a trojrozměrnými velkofilmy, tu náhle se zápalem proniká do světa tvůrčí práce a historie.
Vezměte i vy své vnuky na výstavu Giganti.

výstavy zvířata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zoja Sedláčková
Škoda, že jsem článek objevila až dnes. Už se tam s vnuky nepodíváme.
Jiří Libánský
To jsi popsala tak hezky, ze výstavu asi navštíví každý, kdo má jen trochu možnost.
VANDA Blaškovič
Zuzano, nestačila jsem zareagovat na Tvoje ledové sochy na střeše Harfy...bylo to perfektní....no a mně se zdálo, že jsem tam na té střeše na jaře zahlédla jakýsi Jurský park ?? Tady je to pod střechou, prima za typ, určitě navštívíme a spojíme s nákupy a jakousi vysokou dětskou skluzavkou která vede z 1.patra a končí u rodičů či doprovodu v občerstvovně v přízemí.
Olga Štolbová
Zuzko díky, protože chodit můžu, určitě se tam vydám, zní to moc zajímavě. Ve všední den tam snad nebude plno. Jsi nejen úžasná básnířka, ale i nadaná reportérka a fejetonistka. Zdravím... ***
Alena Tollarová
Děkuji Zuzko na zprostředkování dojmů z výstavy. Chystali jsme se tam s vnukem, když u nás prázdninoval, ale Šestku máme přece jen trochu z ruky a nakonec nám to časově nevyšlo. Ale až budou chlapáci v Holešovicích, tak to je jiné kafe, to máme skoro za rohem ...
Hana Rypáčková
Moc pěkné, zajdu tam s dětmi.Na podobné jsme byli v Plzni před lety a velmi se jim to líbilo.V muzeu jsme už byli

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...