Sobota mezi giganty

Sobota mezi giganty

15. 2. 2015

Každé všední ráno jezdím hodinu do práce na Ruzyň. Aby toho nebylo málo, vyjely jsme s mou sestrou tím směrem i dnes, tedy v sobotu. Cílem naší cesty však nebyla práce, nýbrž výstava Giganti, probíhající v prostorách OC Šestka na Ruzyni.

Jak hlásá billboard u hlavní silnice, jde o unikátní výstavu reálných modelů zvířat z doby ledové v životní velikosti. Jak jsem se dočetla, byly modely odborně vytvořeny postupně v letech 2010 - 12 pro společnost Gigant, která pořádá putovní vzdělávací výstavy, včetně zahraničních.  Obdobné výstavy byly u nás v posledních letech údajně k vidění již v několika městech.

Obchodní centrum Šestka patří díky své obtížnější dosažitelnosti k méně navštěvovaným nákupním střediskům. O to více se snaží upoutat pozornost návštěvníků. K tomu se nabízejí i tematické výstavy, které je možno bezplatně zhlédnout na chodbách obou pater nákupních prostor.

Nejinak tomu bylo i tentokrát. Procházely jsme chodbami a postupně narazily na mamuta, nosorožce srstnatého, ptáka Moa, předchůdce pštrosa, z Nového Zélandu, Severoamerického velebobra, Pozemního lenochoda a další. Nutno dodat, že mnohé exponáty představovaly skutečné obry, proti nimž je dnešní člověk malý jako trpaslík. Všechny modely byly opatřeny tabulkami s informačními údaji o živočišných druzích a kromě toho zde v pravidelných intervalech  prováděl i fundovaný informátor v kostýmu jeskynního lovce.

O víkendech je výstava, která zde potrvá až do 22. 2. a od března bude k vidění na holešovickém výstavišti, obohacena o doprovodný program pro malé i velké, který vznikl ve spolupráci s atraktivním Muzeem Karla Zemana, nacházejícím se na Malé Straně v blízkosti Karlova mostu. Pro děti jsou připraveny speciální workshopy (pracovní dílničky) animace. V sobotu a v neděli odpoledne se pak promítá nezapomenutelná Zemanova Cesta do pravěku, již v digitální úpravě. Podle zhlédnuté projekce si každý může vyzkoušet práci animátora a vytvořit si za pomoci odborného poradce a počítače vlastní animovaný film. "Chtěla bych, jak se potkají dva dinosauři...", prozrazuje asistentce své přání asi 8letá holčička a už spolu hýbou figurkami na předloze krajiny.

O výstavu i výtvarné dílny je obrovský zájem. I nejmladší generace, která už se pomalu začíná nudit i nad bojovými hrami a trojrozměrnými velkofilmy, tu náhle se zápalem proniká do světa tvůrčí práce a historie.
Vezměte i vy své vnuky na výstavu Giganti.

výstavy zvířata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.