Španělské tapas přinesly
gastronomickou revoluci

Španělské tapas přinesly
gastronomickou revoluci

11. 2. 2015

Lákají významné šéfkuchaře, stojí v čele gastronomických soutěží a degustují se v zařízeních, která jsou jim zcela zasvěcena. Ve Španělsku nastala revoluce jménem tapas. 

Chuťovka, kterou lze jen stěží přesně definovat, je pokrmem, který není ani předkrmem, ani hlavním jídlem, ani dezertem, a proto dává velký prostor k tvořivosti, vysvětluje Sergi Arola, jehož stejnojmenný madridský restaurant byl vyznamenán dvěma hvězdičkami michelinského průvodce. 

Mezi vynálezy šéfkuchařů nalezneme carpaccio ze žampionů portobello s bílým lanýžovým olejem, kuřecí křidélka s korejskou omáčkou kimčchi či moderní verze "patatas bravas", "odvážné brambory" smažené na pánvi a obvykle podávané s ostrou omáčkou. 

„Je to úžasné!“, říká nadšeně americká turistka Clare Dreyerová, která si kupuje tapas na tržišti San Miguel v Madridu. Se sklenkou červeného vína se tu procházejí Španělé i cizinci a degustují tyto tak oblíbené chuťovky. 

Aby vás víno neporazilo

Tapas, které se dnes podávají i v pětihvězdičkových hotelích a při oficiálních recepcích, však mají skromné kořeny. Objevily se zřejmě už ve středověku. Tehdy to bylo lidové označení pro plátek uzeniny, jehož posláním bylo zabránit pronikání prachu a hmyzu do vína. Někdy byl podáván na malém talířku zakrývajícím karafy s vínem a měl být povinně pojídán na příkaz krále, který se tak snažil omezovat opilství. Po staletí se tento malý kousek jídla podávaný zdarma ke každé sklence neměnil: skládal se z toho, co prostě zrovna měli kuchaři po ruce. 

Až budete ve Španělsku, tapas určitě nevynechejte. Někdy vám ho rovnou (v ceně) naservírují se sklenkou vína, jindy si jen mírně připlatíte. Litovat ale nebudete – tapas to je prostě Španělsko.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Když jsem poprvé v r.1992 přiletěla na Gran Canarii všude se objevoval nápis TAPAS.Myslela jse, že se jedná o nějaký druh sýra.Jednohubky mě překvapily.Ale jsou skutečně báječné v kombinaci se španělským vínem a tak pokaždé když přiletím na Kanárské ostrovy nevynechám si dát tapas.
Hana Rypáčková
Prostě jednohubky, že....To známe...Je zapojit fantazii.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.