Vzpomínka na chmelové brigády

Vzpomínka na chmelové brigády

13. 1. 2015

Vzpomínám si na léta školní i léta strávená v učilišti. Chodili jsme na různé brigády, a to docela rádi, že se ulejeme z vyučování a to ještě o to více, když ten den byly všemi neoblíbené předměty, matematika nebo fyzika.

Když jsem navštěvovala učňovské středisko obor košíkář, tak jsme jeli na chmelovou brigádu k Žatci. Jestli mě paměť neklame, tak dědina, kde jsme byly ubytované ,se jmenovala Tuchořice. Byly jsme dobrá a veselá parta, samé holky a príma vychovatelka. Tak přes den se makalo na chmelnici, aby se naplnilo co nejvíce věrtelů. To byla nádoba, míra, kde se chmelové šišky sypaly a čím více nádob se naplnilo, tím více bylo věrtelů. Večer jsme našim domácím dělaly estrády,zpívaly a vymýšlely různé scénky, samé ptákoviny.

Když byl chmel sklizený a chmelnice prázdná, tak se s námi majitelé loučili se slovy. Příští rok na shledanou. A také že jo, rok uplynul a my dostaly pozvání na sklizeň chmelu od těch samých majitelů.Tak jsem byla na dvou chmelových brigádách a spokojenost byla jak u nás učnic, tak i u majitelů chmelnice, kde jsme pracovaly. Byli jsme všichni mladí a veselí a ráda na to vzpomínám.

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
My jsme jezdili do Postoloprt a pro mě to byla fuška naplnit věrtel. Večery byly plno veselí při kytaře.
Eva Balúchová
Po přečtení tvého článku přemýšlím ve které vesnici jsme byli my.Vím,že taky někde u Žatce.A dodnes vidím ten svetřík,který jsem si za vydělané peníze koupila. Byla to zajímavá práce,věříš,že bych hned jela zase.
Jitka Chodorová
Na chmelové brigády taky ráda vzpomínám,ale byli jsme s dvanáctiletkou i na senách,ba i na bramborové brigádě.Byly to fajn doby,my mladí a veselí,a ještě se vydělala nějaká ta koruna.Ale na chmelu se mi líbilo nejvíc.
Hana Rypáčková
Maruško, nedivím se, že vás zase pozvali.Takoví pracanti ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...