Fotogalerie: Výlet vlakem
na hrad Český Šternberk

Fotogalerie: Výlet vlakem
na hrad Český Šternberk

9. 12. 2014

V tomto nevlídném čase je příležitost si utřídit třeba fotky v PC a trochu si zavzpomínat. Pokusila jsem se sestavit galerii mých snímků z různých výletů.

Už ke konci května se vydáváme s kamarádkou na výlet vlakem. Naším cílem je hrad Český Šternberk. Cesta rychle ubíhá a vjíždíme do známého města Ledeč nad Sázavou. Již z dálky vidíme trčící hrad nad městem. Z okénka stíhám vyfotit podhradí se splavem a vzápětí hrad z druhé strany. A už se objevuje cosi, co mi připomíná namalované pole. Červené pole se zdá jako jetel. Bohužel nebyl čas prozkoumat původ rostliny, vlak nestavěl. A je tu další vesnice u trati. Už tam budeme. Za lesem se objevují hradby a vzápětí celý mohutný hrad. Jsme v cíli.

Vystupujeme na zastávce a cestou přes most je vidět půjčovna lodí. Tentokrát se nedoporučuje vyplout, bylo po silném dešti. Před námi se tyčí schody v dosti nehezkém stavu a já si představuji, jak vcházím do hradu porostlém šípkovou růží. Ale to byl jen první dojem. Okolo se zelenají hluboké lesy, na téhle straně hradu převážně listnaté. Ještě pohled vzhůru ze schodů a už tu máme vstupní bránu. Malé, ale útulné nádvoří s nezbytnou pokladnou a v rohu čekají dravci na malou přehlídku. Pohled na kalnou Sázavu po deštích a už je tu průvodce - jdeme dovnitř.

Výklad a prohlídka interiéru byla poutavá a krásná. Mnoho krbů, jeden vyrobený v Čechách, dovezený do Ameriky a opětovně vrácen do hradu, se nedal přehlédnout. Vybavení pokojů dle majitelů a téměř v posledním koutě nádherný vymalovaný strom života s obrázky majitelů a jejich potomků.

Zbývá se podívat na hladomornu a okolí. Zadní brána bývá zavřená, a tak už jen ohlédnutí od zastávky a... už jede.

Krásný výlet s poznáním se opravdu vydařil.

fotografie fotografování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Marie, díky za moc hezké povídání a krásné fotky, nalákala jsi mě, určitě se tam na jaře vydáme. Takové výlety mám ráda, a ty fotky, fakt, umíš.
Marie Magdalena Klosová
Tak tento hrad chybí ještě v mých sbírkách,a to já hrady ráda! Díky za půvabnou prezentaci.
Marie Novotná
Moc děkuji Zuzce za jedničku a kladné hodnocení od všech.Fotím tím nejobyčejnějším a nejlacinějším Nikonem COOLPIX,16,1 Mgp,Musím se přiznat,že moje fotky jsou jen takzvané cvaky.Nemám tušení co je exif.Po nějakém čase,jsem začala zmenšovat fotky-pro snadnější nahrávání do alb -Zoner foto, a umím použít jen nepatrnou část z možností,které poskytuje.(ořez,srovnání horizontu,zmenšení,)Díky Zdence Žichovské už umím na foťáku korekci.Velice mě těší,že jste mne nazval kolegou,ale moje ,,kvality" jsou jen na tom nejnižším stupínku.
Radovan Cakl
Hezky popsané putováni za poznáním a pěkné fotky. Jsem rád, že jste se přidala. To krásné počasí na těch fotek vynikne. Mohu se zeptat, čím fotíte a jaký používáte fotoeditor? Škoda, že jste nenechala exif u fotek. Údaje o nastavení foťáku mohou ostatním pomoct. Ale jako kolega fotoamatér chválím :-)
Zuzana Pivcová
Mé hodnocení je na krásnou jedničku. Líbí se mi, Maruško, že to nejsou žádné profesionální umělecké záběry, ale zmapovaný výlet ve stylu: Pojeďte s námi. Když si prohlédnu ty fotky, vím, čím a kam pojedu, kudy půjdu bez námahy či s námahou pěšky, co mě kde čeká, a když nebudu chtít či moct jet, alespoň mi zůstane informace, pro mě milejší než vyčtená v oficiálním průvodci.
Hana Rypáčková
Český Štemberk ,svůj svému, navrácen rodině...Tak to má být.Když zazvoníte a budou doma rádi vás provedou. /Někdy dávno jsme to v Dánsku zkusili, museli jsme počkat, cinkal tam v jídelně příbory, jak rodina ještě obědvala.Když bylo po obědě, ocitli jsme se v jídelně i my./
Dana Kolářová
Ráda jsem se zase „prošla“ hradem i okolím, děkuji.
Alena Vávrová
Hezký výlet a pěkné snímky, které mi připomněly, jak je to už dávno, co jsem tento hrad s rodinou také navštívila. Vyšlo vám i krásně počasí.
Jana Šenbergerová
Dík za krásný výlet. Nejvíc mě zaujal strom života.
Miroslav Štorch
Protože jsem tady také zveřejnil několik fotografií o Českém Šternberku, tak mám k němu vztah z mládí, kdy jsme na ostrově v Sázavě bydleli ve stanech. Díky za hezký článek a reportážní fotografie z cesty.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.