Jen tak zavřít oči a snít
ve Staré romantické Praze

Jen tak zavřít oči a snít
ve Staré romantické Praze

8. 12. 2014

Zavřít oči a snít o vánocích bílých za zvuků hudby starých mistrů ve "Staré romantické Praze". Tak se by se dal nazvat koncert, který člověka potěší na duši a u srdce.

Navíc v Zrcadlové kapli Klementina. Kdo zná tuto kapli, tak ví, že jsou zde zasazena do štukatury stropu  a na stěny velká zrcadla. Na zrcadlech se odráží mramor podlahy. Hvězdy odrážející se v zrcadlech symbolizují nekonečné nebe. Zrcadla na stěnách vytvářejí nekonečný prostor. Stojí za to jít na koncert dřív, vnímat tu nádheru a pak zavřít oči a snít při hudbě J. S. Bacha, G. F. Händela, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, A. Vivaldiho a l. Boccheriniho. Umělecký zážitek z koncertu umocní atmosféra této barokní nádherné staré kaple.

Velkou raritou jsou zdejší varhany a jsou dvoje. Původní pocházející z 18.století, jsou na kůru, na ty například hrával W.A.Mozart, který chodíval starou Prahou uličkami do Klementina. Druhé varhany, na které se hrává při vánočních koncertech, jsou zabudovány do oltáře. Když se zasníte při poslechu hudby, kde je tak nepřekonatelná akustika, tak vidíte starou romantickou Prahu jakoby na dlani, poletuje sníh a lidi se zdraví a baví. Když se hraje simultánně na oboje varhany, tak je to nezapomenutelný zážitek.

Na konci koncertu aplaus a přídavky, lidičky nechtějí odejít, je to nádhera!

Pak po cestě domů, kudy chodíval mladý W. A. Mozart, zázračné dítě - jak říkávali tomuto geniálnímu skladateli a hudebníkovi. Miloval Prahu, ač narozen v Salzburgu a zemřel ve Vídni. Člověk si představuje, jak lidičky tehdy žili hudbou a Adventem.

advent koncert
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Je to perla Prahy.
Olga Štolbová
Hani díky za pozvání, ač jsem z Prahy, nikdy jsem tam nebyla. Když ještě žil můj muž, staral se o kulturní vyžití on, sice jen občas, ale bylo to milé. Takže teď do divadla tak nejvýše dvakrát do roka, ale na koncertě jsem byla zrovna včera. V příštím roce to musím napravit, možná něco poradíš....
Zuzana Pivcová
V Zrcadlové síni jsem byla jednou v rámci Muzejní noci a jednou nám tam jako archivu umožnili exkurzi (do celého Klementina). Na koncertě bohužel. Lákalo by mě to už kvůli barokním varhanům, které přece jen mají jiný zvuk než varhany novodobé.
VANDA Blaškovič
....slyším tu ozvěnu nekonečného prostoru až sem do pokoje...ráda bych si koncert doopravdy vychutnala jak Ty Hanko....
Miroslav Štorch
Také moc rád vzpomínám, když jsme v Praze chodili do Klementina nejen do vědecké knihovny, ale také do Zrcadlové síně na koncerty klasické hudby. pamatuji na krásný koncert, kdy tam hrál s orchestrem flétnista Jiří Stivín. Zahrál tam nejen vážnou hudbu, ale i jazz. Kdysi byl vyhlášen nejlepším jazzovým flétnistou Evropy. Hraje občas i na Pražském jaru se symfonickým orchestrem.
Marie Novotná
Připomělo mi to návštěvu podlipnických kostelů a jejich atmosféru.Nejsem velkým příznivcem vážné hudby,ale k adventu tak nějak patří a s ní i zasnění:zavřít oči,poslouchat a snít-třeba o vánocích,krásných vánocích.Akustika kostelů a kaplí je pro tyto koncerty jak stvořená.Díky za připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.