Jen tak zavřít oči a snít
ve Staré romantické Praze

Jen tak zavřít oči a snít
ve Staré romantické Praze

8. 12. 2014

Zavřít oči a snít o vánocích bílých za zvuků hudby starých mistrů ve "Staré romantické Praze". Tak se by se dal nazvat koncert, který člověka potěší na duši a u srdce.

Navíc v Zrcadlové kapli Klementina. Kdo zná tuto kapli, tak ví, že jsou zde zasazena do štukatury stropu  a na stěny velká zrcadla. Na zrcadlech se odráží mramor podlahy. Hvězdy odrážející se v zrcadlech symbolizují nekonečné nebe. Zrcadla na stěnách vytvářejí nekonečný prostor. Stojí za to jít na koncert dřív, vnímat tu nádheru a pak zavřít oči a snít při hudbě J. S. Bacha, G. F. Händela, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, A. Vivaldiho a l. Boccheriniho. Umělecký zážitek z koncertu umocní atmosféra této barokní nádherné staré kaple.

Velkou raritou jsou zdejší varhany a jsou dvoje. Původní pocházející z 18.století, jsou na kůru, na ty například hrával W.A.Mozart, který chodíval starou Prahou uličkami do Klementina. Druhé varhany, na které se hrává při vánočních koncertech, jsou zabudovány do oltáře. Když se zasníte při poslechu hudby, kde je tak nepřekonatelná akustika, tak vidíte starou romantickou Prahu jakoby na dlani, poletuje sníh a lidi se zdraví a baví. Když se hraje simultánně na oboje varhany, tak je to nezapomenutelný zážitek.

Na konci koncertu aplaus a přídavky, lidičky nechtějí odejít, je to nádhera!

Pak po cestě domů, kudy chodíval mladý W. A. Mozart, zázračné dítě - jak říkávali tomuto geniálnímu skladateli a hudebníkovi. Miloval Prahu, ač narozen v Salzburgu a zemřel ve Vídni. Člověk si představuje, jak lidičky tehdy žili hudbou a Adventem.

advent koncert
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%