Moje pohoda u knih

Moje pohoda u knih

4. 12. 2014

Čtu od mých pěti let - čtu ráda, čtu hodně, čtu dlouho, čtu pořád. Jenže, teď je všechno jinak. Před rokem jsem absolvovala operaci šedého zákalu a nedopadlo to dobře. Nedá se s tím nic dělat, a tak čtu a píšu jen po chvilkách a raději krátké povídky.

Když čtu knihu o třech stech stranách dva měsíce, zapomenu jak to začínalo. Naštěstí moji oblíbení spisovatelé takové povídkové knížky také píší a tak se k nim vracím. Teď čtu od Františka Nepila "Ohlédnutí" a jednu jeho glosu z rozhlasového pořadu Dobré jitro chci tady přepsat (snad se to smí).

František Nepil: Nadávky

Tak jsem si udělal soupis invektiv, tedy nadávek, abychom si rozuměli, a mám jich v té naší štědré mateřštině asi tři stovky. Včetně výrazů nářečních a krajových. K svému překvapení jsem zjistil, že se jich z těch tří set v praxi využívá jen nepatrný zlomek a to samozřejmě těch nejtěžších kalibrů. A říkal jsem si, jak by bylo pěkné, kdyby se lidé pomlouvali a kdyby si nadávali mírněji, snesitelněji a šlechetněji. Vždyť náš rodný jazyk nám umožňuje použít urážek nebolavých, dobráckých až roztomilých, například trumbera, moula, bambula, ťulpas, ťunťa, pytlík, blůma, mrťafa, strejc, šantala, šlejška či matěj. 

A když už by přece jen bylo zapotřebí zvýraznit nějaké povahové či morální rysy, mohla by na to úplně stačit slova jako ničema, obejda, dareba, halama, chachar, neřád či magor, ale to, co slýchám i při
kárání dětí - no "kárání"...

Tak nevím, nechte si to projít hlavou.

          
 

knihy vztahy a sex
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Díky ,Olinko,za pár milých Tvých i nepilovských slov.Mám pana Nepila moc ráda.Aktuálně mám k poslechu připravenu desku Šedesáté Vánoce Františka Nepila.Už se na jeho hlas moc těším./co se týče těch nebolavých urážek,já osobně mám nejradši dvě zvukomalebné: mamlas a hňup,ty používám od srdce/.Pa mm
Katarina Schultzova
Ja mám najradšej historické romány, vžívam sa do života hradných paní, asi som v minulom živote žila v tom období. Možno aj zato sa mi darí prežívať ľahšie moje ťažké obdobia, som vytrénovaná :)
Alena Tollarová
Teď jsem se sem vrátila, přečetla si Janin komentář a moje zlato v hrdle se tak rozřičelo, až moje zlato na gauči vyvalilo oči, co se děje :)
Eva Mužíková
Já zase Oli používám pro své kárání výraz -to jsem ale čudla... nevím proč, ale už jej mám vžitý. Čtu převážně na válendě s vysoce vypodloženou hlavou a s Bertíkem na jakékoliv přístupné části těla... 12kg!!!
Hana Rypáčková
V létě čtu nejraději v zahradní houpačce, dome v křesle.Jen mi pes leze na klín a to se fakt špatně otáčejí stránky.Ráda si čtu v čítárně knihovny,v knižním baru /hodně lidí si tam knihu koupí, ale nemusí/ a vlastně všude.Jen oči kdyby sloužily! A z Nepilových slov používám Ťuňta.
Zuzana Pivcová
Já vlastně v současné době vleže nečtu vůbec, respektive vůbec ve dne neležím. Nejvíc přečtu v městské hromadné dopravě, a to, i když třeba stojím. Už jsem si zvykla takhle využívat čas. Takřka něžné nadávky od pana Nepila mě zaujaly a vlastně skoro všechny znám, ale jen pasivně.
Dana Kolářová
Oli, „Je to paráda lehnout si na záda a číst si“, i když v současnosti omezeně, viď? Také čtu při každé příležitosti, na všech možných místech, ale nejraději v křesle s kávičkou vedle sebe.
Jana Šenbergerová
Olinko, šetři oči, ale takovým pěkným knížkám se nevyhýbej. Alenko, není nad truhlice plné zlata. Zlaté srdce, zlato v hrdle, zlaté zuby, snad jen zlatá žíla by nepotěšila. :-)
Alena Tollarová
Moc hezky to pan Nepil shrnul a Olga nám to připomněla. Já sama pro sebe, když se mi něco nepovede, zvořu to, zvojtím, zmrvím, zkrátka zblbnu, tak použivám terminus technicus odvozený od truhlíka a brblám si v ženském rodě: tys tomu dala, ty truhlice :) A velmi dobře si pamatuji, co jsi mi řekla v Letňanech, Olgo. Pěkný den s úsměvem :)
Zdeňka Vítková
Olinko, moc zajímavé čtení na dnešní slunečný den.MAGOR je super povolená slušná nadávka, protože když se nad tím člověk zamyslí, zjistí, že zahrnuje vše potřebné, co člověk občas potřebuje pojmenovat.Vyloudilo mi to úsměv a to je fajn.Přeji ti hlavně zdraví a hezké dny příští.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...