Moje pohoda u knih

Moje pohoda u knih

4. 12. 2014

Čtu od mých pěti let - čtu ráda, čtu hodně, čtu dlouho, čtu pořád. Jenže, teď je všechno jinak. Před rokem jsem absolvovala operaci šedého zákalu a nedopadlo to dobře. Nedá se s tím nic dělat, a tak čtu a píšu jen po chvilkách a raději krátké povídky.

Když čtu knihu o třech stech stranách dva měsíce, zapomenu jak to začínalo. Naštěstí moji oblíbení spisovatelé takové povídkové knížky také píší a tak se k nim vracím. Teď čtu od Františka Nepila "Ohlédnutí" a jednu jeho glosu z rozhlasového pořadu Dobré jitro chci tady přepsat (snad se to smí).

František Nepil: Nadávky

Tak jsem si udělal soupis invektiv, tedy nadávek, abychom si rozuměli, a mám jich v té naší štědré mateřštině asi tři stovky. Včetně výrazů nářečních a krajových. K svému překvapení jsem zjistil, že se jich z těch tří set v praxi využívá jen nepatrný zlomek a to samozřejmě těch nejtěžších kalibrů. A říkal jsem si, jak by bylo pěkné, kdyby se lidé pomlouvali a kdyby si nadávali mírněji, snesitelněji a šlechetněji. Vždyť náš rodný jazyk nám umožňuje použít urážek nebolavých, dobráckých až roztomilých, například trumbera, moula, bambula, ťulpas, ťunťa, pytlík, blůma, mrťafa, strejc, šantala, šlejška či matěj. 

A když už by přece jen bylo zapotřebí zvýraznit nějaké povahové či morální rysy, mohla by na to úplně stačit slova jako ničema, obejda, dareba, halama, chachar, neřád či magor, ale to, co slýchám i při
kárání dětí - no "kárání"...

Tak nevím, nechte si to projít hlavou.

          
 

knihy vztahy a sex
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.