Na Kokořínsku se rozmnožují vlci

Na Kokořínsku se rozmnožují vlci

3. 9. 2014

V nové Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj se rozmnožují vlci. V létě zachytily fotopasti v okolí Doks opakovaně vlčata s rodiči. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Potvrdil vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Poprvé zachytila pohyb vlka v CHKO fotopast umístěná v blízkosti rybníka Břehyně u Doks. Pozorování a následně i snímky z fotopasti z července a srpna následně potvrdily, že se v oblasti vyskytují rodiče s vlčaty. "Nemáme zatím přesný údaj, kolik jich je, protože fotopasti, na kterých bylo nastaveno video, vlčata nezachytily, máme jen jednotlivé fotky," uvedl Pořízek.

Vlkům se v oblasti daří podle Pořízka díky velkému zalesněnému prostoru bez lidské aktivity a také dostatku potravy, tedy hlavně drobné zvěře. "Kromě toho loví daňčí a černou zvěř, ale ne dospělé, zdravé jedince," dodal vedoucí správy. Vlci by tak lovením mladých nebo oslabených kusů mohli přispět k řešení problému s přemnoženými divokými prasaty.

Smečka by se v následujících letech mohla rozrůst, ale správa CHKO nepředpokládá, že by se rozrostla do desítek jedinců. Navíc mláďata se budou moci rozmnožit nejdříve za dva tři roky. "Nikdo se vlků bát nemusí, v oblasti Dolní Lužice žije asi stovka vlků a žádné zprávy o napadení člověka nejsou," uvedl vedoucí správy.

Zprávu o rozmnožování vlků uvítalo ekologické sdružení Hnutí DUHA, podle kterého je to dnes patrně jediná množící se smečka vlků v Česku. "Rozmnožující se smečka vlků nebyla potvrzena dokonce ani v Beskydech - v posledních deseti letech se tam vlci objevovali jen nepravidelně," uvedl expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Miroslav Kutal.

Máchův kraj se v pondělí oficiálně stal součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, vznikla tak nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Vláda rozhodla na jaře, že oblast kolem Doksů bude do CHKO nově zahrnuta. Mělo by to zaručit zachování unikátní přírody. Pro správu oblasti to bude znamenat zvýšení nákladů na udržování, ale i rozvoj cestovního ruchu. Rozšíření CHKO Kokořínsko o oblast Máchova kraje trvalo sedm let.

příroda zvířata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%