Probulov - obec, v níž je zvířatům dobře
Všechny fotografie: Michaela Přibová

Probulov - obec, v níž je zvířatům dobře

6. 11. 2023

Chtěla bych vás seznámit s malebnou vsí, ležící při severním okraji jihočeského kraje. Součástí obce je osada Doly s velkým množstvím rekreačních chat. Obec je situována na západním břehu Vltavy, asi 2 km jižně od Orlíku nad Vltavou, v nadmořské výšce 450-475 n.m. Má rozlohu 3,48 km² a žije zde 82 obyvatel.

Tato obec byla kdysi věnnou obcí českých královen a v r. 1312 zde bylo zřízeno samostatné rychtářství. Letovský rychtář měl ročně tři veřejné soudy a mohl dle své potřeby konat soudy mimořádné a bylo mu propůjčeno právo vynášet rozsudek smrti. Tyto rozsáhlé pravomoci mu byly uděleny v souvislosti s tehdy kvetoucím dolováním a rýžováním zlata u Letů.  

Probulovským rodákem byl např. pan Zeman, který v r. 1905 uvedl ve své druhé domovině, USA, Clevelandu ve státě Ohio, do provozu krajanský spolkový dům, který nazval Probulov. V r. 1907 tento dům navštívil v rámci svého přednáškového turné profesor a pozdější prezident TGM. Obec nabyla samostatnosti r. 1992. Za zmínku stojí i několik statků tzv. lidové architektury.

V Probulově se nachází ranč Calamity Jane, který se zabývá chovem koní, provozuje jezdecký klub pro děti a dospělé a pořádá celoročně jezdecké pobyty. Věnují se hiporehabilitaci, hipoterapii. V tee-pee tábořišti se lze ubytovat, které je klidné místo mimo civilizaci.           

Na farmě je možno pozorovat různá domácí zvířata.

Hned v první části vás uvítá oslí dáma Matylda. Na farmu prý přišla zubožená, plná parazitů a vyděšená. Zde pochopila, že zase může věřit lidem a díky své jemné a něžné povaze se stala hiporehabilitačním oslíkem. 

Hned vedle spatříme ovce. V současnosti u nás ovce chovají většinou drobní chovatelé pro maso a mléko nebo údržbu krajiny vypásáním. Z mléka se připravují sýry jako např. brynza, oštiepok, parenica, pecorino, rokfór aj.  V severní Číně se dodnes využívají agresivní berani jako hlídači. V minulosti byly zejména na Středním východě nebo v Indii oblíbenou kratochvílí beraní zápasy.  V USA je jednou z disciplín při rodeu mutton busting neboli jízda dětí na beranech.

Drůbež, králíčci, prasátko, všichni mají svůj prostor a je o ně dobře postaráno. Stejně tak zde pěstují zeleninu bez chemie.

V Probulově se každoročně v říjnu pořádají trhy, kde lidé prodávají své výrobky. Najdete zde ruční práce, např. háčkované hračky, ponožky apod.

Při procházce mne upoutala čistota a upravenost celé obce. A pobavila mne cedule u jednoho domku psaná v češtině a italštině. Domov je tam, kde je pes (znázorněný pes) a v italštině Attenti il nostro Cane Corso è un Coccolone, POZOR!!! Náš pes je velký mazel. Inu, Probulov je obec, kde mají rádi zvířata a zvířatům je tam dobře.

 
 

města a obce příroda zvířata
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...