V pondělí začíná US Open 2014.
Tipujte výsledky zápasů o ceny!

V pondělí začíná US Open 2014.
Tipujte výsledky zápasů o ceny!

23. 8. 2014

V pondělí 25.srpna začíná na kurtech v New Yorku poslední letošní turnaj Grand Slamu, kde tenisté i tenistky mohou získat nejen velké finanční prémie, ale i vysoké bodové hodnocení za umístění. Startuje 128 soutěžících v kategorii mužů i žen.

Pravidelně hraje většinou 100 nejlepších hráčů a hráček z aktuálních tenisových žebříčků - ATP a WTA. Do prvních kol jsou přidáváni nejlepší hráči z kvalifikace, která se hraje právě nyní týden před zahájením US Open. Pořadatelé mají právo přidělit některým výborným hráčům tzv. divoké karty, kdy mohou soutěžit v hlavní soutěži i bez účasti v kvalifikaci nebo v pořadí do stého místa v žebříčku.

Hrají se i soutěže ve čtyřhrách mužů, žen a smíšené čtyřhry, kdy často společně hrají hráči a hráčky z různých států. Počet čtyřher je nižší než v soutěžích jednotlivců. Nejde o soutěže reprezentací jako v Davis cupu.

Více než stoletá historie

Turnaj má více než stoletou tradici, protože se hraje již od roku 1881 s malými přestávkami během obou velkých světových válek. Starší tradici má jen Wimbledon, který se hraje již od roku 1877. Za mnoho let se vedou statistiky počtu vítězství jednotlivých hráčů, hráček i čtyřher. Muži hrají podle tradice na 3 vítězné sety a ženy jen na 2 sety.

Nejvíce  7 titulů z US Open má před rokem 1967 anglický hráč William Renshaw, který poslední titul získal v roce 1889. Po roce 1968 je to také 7x  Američan Pete Sampras a stejný počet titulů má i Švýcar Roger Federer, který zde naposledy zvítězil v roce 2012.  V minulém roce 2013 zde v  New Yorku vyhrál Španěl Rafael Nadal, ale letos nestartuje pro zranění zápěstí.

Mezi ženami nejvíce titulů získala Martina Navrátilová, která zde zvítězila 9x v letech 1978 - 1990. V minulé sezóně 2013 zde vyhrála domácí Serena Williams, která po letošním zdravotním selhání ve Wimbledonu bude titul obhajovat.

Milióny za reklamy

Tenistky i tenisté vydělávají nejen za umístění na turnajích, ale i na mnoha reklamách různého zboží - od tenisových raket, sportovní obuvi a oblečení (video) až po hodinky či automobily. Mezi ženami vydělává na reklamách nejvíce Ruska Maria Šarapová. Srb Novak Djokovič je vidět nyní v české televizi v reklamách na Peugeout 208 Style a nosí na rameni svého dresu nápis Peugeot. Pochopitelně za tučnou odměnu. Naše Petra Kvitová i Tomáš Berdych mají smlouvu s firmou Nike jako hráči první světové desítky.

Úspěchy českých tenistů na US Open 2013

Ve čtyřhrách mužů zvítězil Radek Štěpánek společně s Indem Leandrem Paesem. Ve čtyřhrách žen vyhrála česká dvojice H+H - Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Ve smíšené čtyřhře vyhrála opět česká hráčka Andrea Hlaváčková   a Rus Max Mirnyj. V letošním roce asi takové úspěchy nebudou, protože naše dvojice Hlaváčková a Hradecká už spolu nehraje. Možná se prosadí s novými tenisovými partnerkami.

Ivan Lendl jako legenda

Dnes americký občan Ivan Lendl narozený v Ostravě 7.3.1960 vyhrál na US Open 3 roky po sobě 1985 - 1987. V roce 1989 se v USA oženil a v roce 1992 získal americké občanství. Pro mnohé sportovce byl příkladem svým velmi poctivým přístupem k tréninku. Také Roger Federer řekl o Ivanovi Lendlovi, že byl jeho vzorem a velkým přínosem pro vývoj tenisu, protože tenisu obětoval hodně ze svého života. Od nejlepšího hráče tenisu všech dob je to velká pocta pro našeho bývalého tenistu.

Tenisová tipovačka

Stejně jako na fotbalové mistrovství světa či evropskou atletiku si budete moci tipnout na výsledky tenisového US Open 2014. Jednotlivé zápasy tipujte podle tohoto vzoru:

Jaký bude výsledek zápasu Berdych-Hewitt? 3:1
Jaký bude výsledek utkání Kvitová-Mladenovičová? 2:0
Jakým poměrem skončí první set zápasu Federer - Matosevic? 6:2
Kolik českých tenistů a tenistek postoupí do druhého kola? 5

Každý den najdete na v sekci Tipovačka nové tipovací příležitosti, za které budete moci získat různý počet bodů. Vyhravá ten tipující, který získá největší počet bodů.Vítěz tipovačky obdrží od redakce spotovní láhev na pití, soutěžící na druhém a třetím místě knižní ceny. V případě shodného počtu bodů rozhodne o vítězi los.

Sportu zdar a tenisu zvlášť!

 


tenis
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.