Turzovka a okolí

Turzovka a okolí

20. 5. 2014

Tentokrát míří naše cesty na Slovensko. V Turzovské vrchovině u města Turzovka najdeme obec Korňa. Jedeme do výšky 787,7 m.n.m  na horu zvanou ŽIVČÁKOVO.

Prší, prší,jen se leje. Přesto vystupujeme z autobusu, ujišťujeme se, zda máme v tašce či batohu nezbytné plastové lahve na „léčivou vodu“a vydáváme se na cestu. Vvede lesem a je ze zámkové dlažby, pro nás velice překvapující a nezvyklé.

Hora Živčákovo se stala poutním místem pro několikeré zjevení Panny Marie v polovině minulého století. Ročně toto místo navštíví několik desítek tisíců návštěvníků. My jsme tu dnes jediní. Snad proto, že je všední den, nejsou prázdniny a prší. Na stromech vidíme obrázky svatých, modlitby,d ěkovné zprávy. Procházíme kolem pramenů a docházíme ke kapli. Před ní stojí mohutný kříž, který věnovali občané města Detvy. V blízkosti kaple nechybí kryté lavičky, bufet či soc.zařízení.

V záznamech se dočítáme, že se panu Matúšovi Lasútovi 1.června, 7..a 21.července a 14.srpna 1958 zjevila panna Maria. Od té doby se stala hora Živčákovo poutním místem. První pouť se uskutečnila už 8. září téhož roku. Téhož roku měl pan Juraj Kavalek z Turzovky zjevení panny Marie, která ho požádala, aby zde kopal, že najde pramen. Po čase kopat opravdu začal a pramen nachází. Od té doby se panna Maria ještě zjevila několika lidem. Na pouti r.1965 zde vidělo zjevení božského srdce skoro 12 000 přítomných poutníků. Od roku 2011 se tato kaple dostala pod farnost obce Korńa.

Stále prší. Cestou zpět si čepujeme léčivou vodu. Oční pramen je vyschlý. Škoda. Všechny prameny, krom očního, mají zděné přístřešky, ozdobené obrázky, svíčkami a kvítím. Jsme zkřehlí, ale to nás neodrazuje od další cesty.

STARÁ BYSTRICA

Tato obec má asi 270 obyvatel. Je velice tichá a čistá. Zastavujeme u nejdůležitější budovy, kterou je Orloj. Jedná se o největší dřevěnou sochu na Slovensku. Orloj je nejpřesnějším ukazatelem času, astrologického kalendáře,lunárního kalendáře a ukazuje polohu slunce.Stavba představuje Sedmibolestnou Pannu Marii, patronku Slovenska. Budova je zprovozněná r.2009.

V malé galerii Orloje příjemná slečna prodává suvenýry. Když zjišťuje, že jsme zájezd, ihned nám nabízí podání informací o Orloji. Všichni se scházíme před budovou, čekáme na 12.hodinu, odbíjí zvony, projdou apoštolové a slečna začne se zaujetím povídat. Jsme nadšeni. Při otázce"co jsme dlužni“ slyšíme jen to, že oni si váží hostů a jsou hrdi na to, že mají co ukázat. Po odpočinku a občerstvení pokračujeme na třetí a poslední plánované místo.

VYCHYLOVKA

Jde o výjimečné místo, kde se nachází něco, co zůstane i pro další generace. Jedná se o skanzen a historickou úvraťovou železnici. Tento technický unikát je technickou památkou chráněnou zákonem. Prohlídli jsme si skanzen, projeli se historickým vláčkem. Den byl sice deštivý, ale velice zajímavý. A o tom to je…

 

cestování výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.