Do českých lesů se
po sto letech vracejí vlci

Do českých lesů se
po sto letech vracejí vlci

7. 4. 2014

Snímek z fotopasti pořízený v minulých dnech v národní přírodní rezervaci nedaleko Doks na Českolipsku potvrdil, že se do Čech po více než sto letech vrací vlci.

Podle experta na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslava Kutala je jejich návrat do severních Čech roky očekávanou událostí. "V posledních letech se vlci ukázali v Krkonoších nebo na Šluknovsku, kam přišli ze Saska. Věrohodně zdokumentován byl vlk pomocí fotopasti na česko-německých hranicích na podzim 2012," uvedl Kutal.

Vlk, kterého zachytila fotopast v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, pochází pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. Odhaduje se, že tam žije v několika smečkách více než 100 jedinců. Zda byl vyfotografovaný vlk samotář, nebo se pohybuje ve smečce, ukáže podle Pelce další průzkum území.

I kdyby to byl samotář, je zřejmě jen otázkou času, než se na severu Čech začnou pohybovat celé smečky. "Území našich pohraničních hor a vojenských prostorů poskytuje vlkům dostatečný prostor k životu," konstatoval Kutal.

Lidé z vlků však nemusí mít strach. "Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší," vysvětlil. Podle něj jsou naopak vlci pro krajinu velmi důležití. "Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ sdělil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století. Vracet se začali až v posledních letech. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci. Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska - v posledních několika letech ale spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice.

zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.