V plzeňské ZOO mají vzácné
mládě nosorožce indického

V plzeňské ZOO mají vzácné
mládě nosorožce indického

2. 2. 2014

V plzeňské zoologické zahradě se narodilo mládě vzácného nosorožce indického, přivedla ho na svět pětiletá nosorožčí maminka Manjula.

„Je to podle všeho samička a maminka i mládě jsou v pořádku. Pavilon nosorožců zůstane veřejnosti v nejbližší době nepřístupný,“ řekl mluvčí ZOO Martin Vobruba. Zájemci mohou sledovat přímý přenos na internetu, návštěvníci ZOO uvidí záběry i v pavilonu žiraf. „Pracovníci zoologické zahrady mají obrovskou radost, narození indického nosorožce je jedna z nejvýznamnějších událostí v celé dlouhé historii ZOO,“ uvedl Vobruba.

Plzeňská ZOO je jediná, která v současnosti nosorožce indické v Česku chová. Naposledy se v Česku narodilo mládě tohoto druhu v roce 1997 v královédvorské ZOO. Plzeň je teprve třetí tuzemskou zahradou, kde se kdy mládě některého z druhů nosorožců narodilo.

Porod proběhl spontánně a bez jakéhokoliv zásahu lidí. Mládě se vzápětí začalo hýbat a samice jej okamžitě očišťovala. Po několika minutách se malý nosorožec už stavěl na nohy, po deseti až 15 minutách na vratkých končetinách stál a později udělal i první nejisté krůčky. Asi po hodině a půl se mládě pokoušelo od ležící samice poprvé pít.

„Mládě je velice bystré a čilé, od prvních minut života vstává a chodí,“ sdělil Vobruba. Chodí po ubikaci se samicí a prozkoumává okolí. Chovatelé jen odhadují jeho hmotnost – bude v několika desítkách kilogramů. Samice je k mláděti zatím nepustí.

Pro Manjulu, která se narodila v dubnu 2008 Tierparku v Berlíně, i pro samce Baabua je mládě prvním potomkem. Baabuu, jemuž bude letos deset let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské ZOO. „Manjula nyní váží 1800 kilogramů a je ráda úplně sama, netouží po společnosti ani samečka Baabua, ani ošetřovatelů,“ vysvětlil Vobruba.

V Česku se už tři indičtí nosorožci narodili v zoo ve Dvoře Králové nad Labem, poslední v roce 1997 samička Nova. V Evropě žije nyní 66 těchto nosorožců ve 24 zahradách. Z nich je 32 mladších deseti let. Pouze sedm těchto zvířat v Evropě se narodilo ve volné přírodě, ostatní již přišli na svět v lidské péči. Loni se v Evropě podařilo odchovat čtyři mláďata - jednoho samce a tři samice. Ohrožený druh přežívá jen ve třech státech v národních parcích a v rezervacích. Celkově čítá světová populace těchto savců kolem 2800 exemplářů.

ZOO zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.