Nebojte se žehlení aneb Jak
si zpříjemnit protivnou práci

Nebojte se žehlení aneb Jak
si zpříjemnit protivnou práci

16. 12. 2013

Žehlení nepatří zrovna k domácím činnostem, na které bychom se těšili celý týden a nemohli kvůli tomu dospat. Představa, že nás čeká nakupené prádlo za celý měsíc a budeme se jím muset „prožehlit“ po celý večer, není zrovna pro většinu žen i mužů příliš lákavá.  Bez žehlení se ale většina z nás neobejde. Přinášíme proto pár praktických fíglů a triků, se kterými půjde žehlení snadněji a rychleji od ruky. A možná se dokonce stane i vaším hobby.

Jiné látky, jiné žehlení

Prvním krokem by pro vás mělo být správně roztřídění prádla podle druhy látky. Nejprve si žehličku nastavte na nižší teplotu a začněte s tkaninami, které jsou z umělých látek, ty se musí žehlit na nižší stupeň než třeba bavlna nebo len. „Opatrní buďte především u polyesteru, flanelu a tvídu. Ty žehlete skoro za studena nebo zlehka přes bavlněnou utěrku nebo ručník. Látku, přes kterou budete žehlit, použijte také u triček s nápisy, výšivkou nebo zdobením. Samet a manšestr vždy před žehlením otočte. Naruby žehlete také tmavou bavlnu, předejdete tak světlým šmouhám,“ radí Monika Janotová módní odbornice značky GATE.

Vždy žehlete směrem ze zdola nahoru. Kruhové pohyby látku ničí. Pokud přeci jenom po žehlení zůstanou nějaké skvrny, tak zde je malá babská rada: potřete je citrónovou šťávou smíchanou s moučkovým cukrem a dejte vyprat.

Není prkno jako prkno

K dokonale vyžehlenému prádlu si dopomůžete nejen kvalitní napařovací žehličkou, důležité je také mít kvalitní žehlicí prkno. Pokud budete žehlit na zemi, těžko vám ke krásnému prádlu dopomůže sebelepší žehlička.

Je až k nevíře, kolik lidí stále kvůli úspoře místa žehlí na stole, na zemi nebo na posteli. „Prkno by mělo být vhodně zaoblené a dostatečně široké, abyste na něm pohodlně vyžehlili trička a košile. Také by mělo disponovat výškově nastavitelnou žehlicí plochou s dostatečným rozsahem, aby i lidé vyšší postavy žehlili pohodlně. Novinkou jsou také technologicky pokročilé potahy prken, které zaručí rychlejší a preciznější vyžehlení díky své speciální struktuře,“ vysvětluje Martin Noha, zástupce společnosti Brabantia.

Žehlící výzva: košile

Asi největší žehlící výzvou je mít krásně vyžehlené košile. Ty vždy před samotným žehlením ještě trochu navlhčete vodou ve spreji nebo žehlete ještě vlhké. Začněte u manžet a pak přejděte k límečku. Rukávy žehlete ze spodní i svrchní strany. „Nezapomínejte na vděčnou pomůcku: rukávník, bez něhož si žehlení košil velmi ztížíte. Tělo, jak se v žehlících kruzích nazývá zbytek košile, žehlete ze spodní strany. Je to ta nejlehčí část, ale dejte pozor na faldy na bocích. Po vyžehlení dejte košili hned na ramínko, aby mohla vychladnout a nepomačkala se. Co se týče materiálu, tak lněné košile se budou mnohem více mačkat než ty bavlněné,“ dodává Monika Janotová.

domácnost žehlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.