Jedlá soda – zázrak za pár korun si poradí se zápachem z bot i s překyseleným žaludkem
FOTO: Adobe

Jedlá soda – zázrak za pár korun si poradí se zápachem z bot i s překyseleným žaludkem

14. 6. 2023

Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný, je všeobecně známá jako součást kypřicích prášků do pečiva a dezinfekčních prostředků. Řada lidí ale neví, že jedlá soda má mnoho dalších praktických využití v domácnosti. A leckdy dokáže opravdu zázraky.

Navíc dokáže nahradit řadu konvenčních čisticích prostředků a vám tak pomůže udělat krok k udržitelné domácnosti.

Odstraní zápach z bot

Jedlá soda může být skvělým prostředkem na odstraňování zápachu z bot. Stačí nasypat malé množství jedlé sody do bot a nechat působit přes noc. Ráno ji pak jednoduše vysypete.

Vyčistí vanu i baterii

Jedlá soda smíchaná s octem nebo citronovou šťávou skvěle poslouží jako přírodní čistič vany. Vytvořte hustší pastu a nechte ji ve vaně působit alespoň hodinu, poté jen opláchněte. Stejně dobře můžete tuto pastu použít i na baterii zanesenou vodním kamenem. Sodu může sypat i do odpadů, pomůže s usazeninami i zápachem.

Pomůže se zápachem z koše i košťat

Koště někdy představuje zdroj zápachu v domácnosti. Jedlá soda může být použita k vysušení koštěte a odstranění zápachu. Stačí namočit koště v roztoku jedlé sody a nechat ho uschnout.

Osvěží koberec i pohovku

Jedlá soda je ideální také k odstraňování skvrn zejména na kobercích a polštářích. Obecně s ní dobře vyčistíte jakýkoliv textil, který máte v domácnosti. Stačí smíchat jedlou sodu s vodou a nanést na skvrnu. Poté nechte působit a opláchněte čistou vodou. Jedlá soda poslouží také při odstraňování zápachu z koberců a sedaček. Stačí posypat malé množství jedlé sody na povrch a nechat působit několik hodin. Poté jednoduše vysajte.

TIP: Abyste měli sodu pořád po ruce, kupte si v drogerii zásobu v kilovém balení, vyjde i cenově výhodněji než malé pytlíčky.

Poradí si se zápachem z kočičího záchodu

Jedlou sodu můžete také použít k odstranění zápachu z kočičího záchodu. Nasypejte malé množství jedlé sody na dno záchodu předtím, než ho naplníte kočičím pískem. To pomůže absorbovat zápach a kočičí záchod zůstane déle čistý.

 Snímek obrazovky 2023-06-14 v 15.40.35.png
                                         TIP: Přečtěte si další tipy na udržitelný úklid domácnosti na webu dm drogerie.

 

Zbaví vás mastnoty z nádobí

Jedlá soda se hodí také jako účinný prostředek na odstraňování mastnoty z nádobí. Smíchejte jedlou sodu s horkou vodou a nechte nádobí odmočit. Poté ho opláchněte čistou vodou.

Perfektně vyčistí sporák

Pastou z jedlé sody a horké vody skvěle vyčistíte sporák i varnou desku od připálených a mastných nečistot. Stačí opět jen nanést pastu a nechat působit, poté setřít hadrem namočeným v horké vodě.

Snímek obrazovky 2023-06-14 v 15.41.25.png

 

Zklidní překyselený žaludek

Jedlá soda pomáhá snížit kyselost žaludku. Stačí smíchat jedlou sodu s vodou a vypít. Nicméně, použití této metody by mělo být pouze krátkodobé, neboť nadměrné užívání jedlé sody může mít negativní účinky pro zdraví.

Jak je vidět, soda bikarbona je přírodní zázrak. V podstatě ji můžete využít všude tam, kde potřebujete pomoci se zápachem, nečistotami nebo bělením. Opatrní buďte jen v případě kosmetického využití – časté jsou rady na použití na způsob peelingu nebo zubní pasty. Soda je sice přírodní, ale na jemnou pokožku a zubní sklovinu může působit příliš agresivně.

 

 

 

 

bydlení domácnost
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.