Svátky pro pacienty na dialýze:
jak si je užít bez komplikací?

Svátky pro pacienty na dialýze:
jak si je užít bez komplikací?

14. 12. 2013

Vánoční svátky jsou pro všechny často velmi náročné - shánění dárků, velký úklid, pečení cukroví, spousta návštěv a další aktivity, které bychom si pod pojmem klid a pohoda asi hned nepředstavili. „Pravidelné stravování a pohybová aktivita jdou v tomto období většinou stranou a výsledkem jsou pak nejen přírůstky na váze, únava, svědivka, otoky, dušnost, nebo střevní problémy, ale hlavně výčitky,“ uvádí nutriční terapeutka společnosti Fresenius Medical Care Dana Sasáková.

Přinášíme pár praktických rad pro dialyzované pacienty, aby si vánoční svátky co nejvíce užili a zároveň vše proběhlo bez komplikací.

Pravidelnost v jídle - správný režim dne
Pravidelnost stravování je důležitá pro nás pro všechny a většinou s ní i všichni bojujeme. Rozdělte si váš jídelníček do několika denních dávek, aby byl rovnoměrně rozložen příjem energie, všechny živiny, minerály a vitaminy. Tímto byste se měli vyhnout pocitu hladu, velkým výkyvům chutí a nežádoucímu navýšení hladiny draslíku, fosforu a tuků v krvi se všemi doprovodnými potížemi.

Cukroví a sladkosti

Oboje patří k Vánocům, ale buďte obezřetní ve výběru. Ořechy, čokoláda, sušené ovoce obsahují hodně nejen draslíku, ale i fosforu. Co se týče tradičního vánočního cukroví, dejte přednost těm druhům, které tyto složky neobsahují - např. sněhové pusinky, linecká kolečka, košíčky plněné vanilkovým krémem, jablečný závin. Jako moučník Vám mnohem lépe poslouží ten s větším podílem tepelně zpracovaného ovoce, které dochutíte tradičním vánočním kořením, např. skořicí a hřebíčkem. Diabetici si v tomto období musí více než kdy jindy hlídat příjem glycidů a energie a jeho rozložení v průběhu dne. Naštěstí dnes již i pro ně existuje mnoho lákavých alternativ.

Příjem bílkovin
Pamatujte, že příjem bílkovin by měl být navýšen na 1,2–1,5 g/kg/optimální tělesné hmotnosti, protože část bílkovin se při dialýze ztrácí. Bílkoviny jsou rostlinného a živočišného původu a ve svátečním jídelníčku dialyzovaných pacientů by měly převažovat právě živočišné bílkoviny - maso, mléčné výrobky, sýry, vejce, drůbež a ryby. Bramborový salát a kapr patří neodmyslitelně k Vánocům. Oba tyto tradiční vánoční pokrmy lze připravit zdravěji, aby nebylo vaše tělo zbytečně zatěžováno. „Bramborový salát připravte v jeho dietnější variantě, tedy část majonézy nahraďte nízkotučným jogurtem nebo použijte majonézu light. Také zelenina v salátu by měla být povařená (vyhněte se průmyslově vyráběným nakládaným směsím na salát), čímž se část draslíku a fosfátů odstraní. Kapra doporučuji smažit na olivovém nebo řepkovém oleji,“ radí nutriční terapeutka Dana Sasáková.

Vyrovnaný příjem tekutin
Naučte se vyrovnávat se s nepříjemnými pocity žízně, např. zvlhčováním úst vodou nebo dezinfekčním prostředkem, cucáním bonbonů, žvýkáním žvýkačky, srkáním tekutin, omezením soli a potravin obsahujících skrytou sůl, např. uzenin, pikantních sýrů, chipsů, nakládaných potravin.

Na slavnostní přípitek zvolte kvalitní víno nebo ovocný koktejl z kompotovaného ovoce.

Ovoce a zelenina jako součást jídelníčku
Vybírejte a zařazujte do jídelníčku ovoce a zeleninu s nízkými laboratorními hodnotami draslíku a fosforu. Ovoce a zelenina je nejen zdrojem vitaminů a minerálů, ale i vlákniny, tekutin a energie. Významná část fosforu a draslíku se ztratí vařením.

Udržujte si tělesnou hmotnost
Také o Vánocích myslete na pravidelnou pohybovou aktivitu a přizpůsobte ji vašemu celkovému zdravotnímu stavu. Dopřejte si každý den procházku na čerstvém vzduchu. Užijte si Vánoce aktivně, vyhněte se vysedávání u televize, které svádí k nadbytečné konzumaci jídla a pití. Raději využijte tento čas k setkání s rodinou, přáteli a vychutnejte si klidnou a pohodovou vánoční atmosféru ve svém okolí.

Tipy na sváteční recepty pro dialyzované pacienty připravila nutriční terapeutka Dana Sasáková ze společnosti Fresenius Medical Care. 

Bramborový salát (1 porce)

150 g brambor na salát
60 g mrkve, celer, petržel – mražená zelenina
20 g sterilovaného hrášku bez šťávy
20 g kyselé okurky bez láku
1 ks vařené vejce
10 g cibule
30 g bílého jogurtu nebo majonézy light
1 kávová lž. hořčic
špetka – soli, bílý pepř

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, namočíme alespoň na 2 hodiny. Pak vodu slijeme a vaříme v nové. Mraženou zeleninu uvaříme ve vodě s lístkem bobkového koření a novým kořením. Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme vařené vejce, majonézu nebo bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí, pepřem, hořčicí.

Rybí filé v těstíčku (1 porce)

120 g rybích filetů
1 ks vejce
15g strouhaného parmazánu
10 kapek citr. šťávy
1 lž. bílého vína
2 lžic hladké mouky, špetka soli
kvalitní tuk na smažení

Filé nakrájejte na kostičky, pokapejte ho šťávou z citrónu, osolte a obalte v parmazánu. Těstíčko připravené z vejce, vína a mouky by mělo mít konzistenci těsta na palačinky.  V něm namáčejte připravené kousky nebo plátky ryb. Na pánvi rozpalte tuk a rybu v něm ze všech stran osmažte; trvá to asi sedm minut. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší, salátem a případně ozdobené proužky citronů.

Ovocný pohár (4 porce)

2 žloutky
100 g krupicového cukru
250 g čerstvého smetanového sýra
100 ml ušlehané smetany
100 g kompotované mandarinky bez šťávy
100 g kompotované jahody bez šťávy
50 g kompotované borůvky bez šťávy
200 g máslových nebo lineckých sušenek
50 g másla

Žloutky s cukrem vyšlehejte nad horkou párou do pěny. Prošlehejte se sýrem a šlehačkou. Dejte do lednice vychladnout. Rozmixujte sušenky s máslem, rozprostřete je v hrudkách na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C dozlatova. Do pohárů dejte část borůvek, mandarinek, jahod, na ně cukrářským sáčkem nastříkejte krém a zasypte vrstvou sušenek. Opakujte do naplnění poháru. Nakonec naneste krém a posypte ho trochou sušenkové směsi.

Výživa Výživa Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%