Catherine Deneuveová: symbol
francouzské oduševnělé krásy

Catherine Deneuveová: symbol
francouzské oduševnělé krásy

22. 10. 2013

Je ztělesněním elegance a kultivované smyslnosti. Francouzská herečka Catherine Deneuveová spolupracovala s režiséry zvučných jmen. Roman Polanski jí dal hlavní roli v Hnusu, Luis Buňuel ji obsadil do Krásky dne a Tristany, François Truffaut s ní natočil Poslední metro. Francouzi si tuto znamenitou herečku po právu hýčkají jako vzor svého národního symbolu Marianne. Právě slaví sedmdesátiny.

Za půlstoletí u filmu natočila více než 100 titulů. Od prvních snímků z 60. let minulého století:  Slečinky z Rochefortu či Bytosti, až k nedávným Osmi ženám Françoise Ozona (2008) či k muzikálu Tanec v temnotách Larse von Triera, kde si zahrála s islandskou zpěvačkou Björk. V roce 2005 se objevila také na půdě karlovarského festivalu.

Herečka mnoha tváří

Deneuveová je dcerou francouzského herce Maurice Dorléaca a herečky Renée Simonotové. Narodila se jim 22. října 1943 v Paříži. Chtěla se stát módní návrhářkou, přesto první menší roli dostala ještě na střední škole ve filmu Les Collégiennes v roce 1957.

Rolí, která ji proslavila, byla prodavačka deštníků Geneviéve, donucená okolnostmi vzdát se své lásky, v Paraplíčkách z Cherbourgu Jacquese Demyho (1964).

V Polanského Hnusu o rok později zazářila v roli duševně labilní vražedkyně. Režisér tu vytvořil hororovou studii mentálního rozpadu osobnosti dívky, zatížené sexuálními zábranami. Fascinující proměnu mladé naivní dívky v chladnou a nemilosrdnou ženu předvedla také v roli Tristany slavného Louise Buňuela.

Další jeho film Kráska dne představuje jiskřivé dílo, oscilující na rozhraní pikantní reality a surrealistické vize. Deneuveové znuděná vdaná žena, která si zpestřuje život prostitucí, stojí na půli cesty mezi láskou a sebetrýzněním.

Světový úspěch sklidilo i Poslední metro režiséra francouzské nové vlny Françoise Truffauta z roku 1980 – psychologický příběh z hereckého prostředí za druhé světové války, kde si Deneuveová zahrála s Gérardem Depardieuem.

Indočína a Děti noci

Ikona francouzského filmu občas přijala i mezinárodní projekty, za příběh velké osudové lásky s názvem Indočína měla nominaci na Oscara. V roce 1996 udivila filmový svět rolí profesorky filozofie Marie, která se vášnivě zamiluje do své studentky Juliette ve filmu Děti noci.

Dlouholetá múza slavného návrháře Yvese-Sainta Laurenta kdysi opravdu navrhovala oděvy. Dnes nosí téměř výhradně kreace z jeho dílny. Jejím jménem se také honosí jeden značkový parfém. S francouzkou múzou si zahrál ve filmu Milování režiséra Christopha Honoré i slavný režisér Miloš Forman. Většina děje se odehrává v Praze před sovětskou okupací.

Deneuveová byla jednou vdaná za anglického fotografa Davida Baileyho. Jejich vztahů bylo ale mnohem víc. Z partnerství s Marcellem Mastroiannim se jí narodila dcera Chiara, rovněž herečka. A syna Christiana má zase s režisérem Rogerem Vadimem.

Letos v září oznámila Evropská filmová akademie, že Deneuveové udělí čestnou cenu za životní dílo. Ceremoniál evropských obdob amerických Oscarů se uskuteční 7. prosince v Berlíně.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.