Adolf Born: Nechápu lidi,
kteří se těší do penze

Adolf Born: Nechápu lidi,
kteří se těší do penze

1. 10. 2013

Úspěšný malíř a ilustrátor Adolf Born stále pracuje a má další výstavy. O odpočinku a penzi s ním moc nepohovoříte, to jsou pojmy, kterým příliš nerozumí. Ovšem, když přijde řeč na cestování a vůni jídla, to je jiná.

Máte pocit, že se s přibývajícími léty člověk mění?

Já na sobě nic takového nepozoruji. Dávám si pozor na to, abych se nezabýval zbytečnostmi, a neztrácel tak čas. Ale o to jsem se snažil vždycky. Jestli máte na mysli, zda se nějak mění má kondice k horšímu, tak také nevím. Drobné neduhy tu jsou, ale pracovat jsem schopen stejně jako dříve. Nedovedu si představit, co jiného bych měl dělat. Nechápu lidi, kteří se těší do penze. Co v té penzi dělají, nevíte?

No tak osmdesátku máte za sebou, v tom věku už mnozí nedělají nic.

Vůbec nic? To jen sedí, koukají nebo spí? Zatím nechávám pospávání po obědě starším.

Nezměnilo se nic v tom, že některé činnosti prostě jdou hůře?

Ale naopak, jdou lépe. Výhoda je například v tom, že některé věci už můžete odmítnout, nemusíte se za každou cenu za prací honit. Pracujete, protože chcete. A taky vás to už více nutí dodržovat termíny odevzdání práce, protože si uvědomujete, že můžete být rád, že po vás vůbec někdo nějakou práci chce.

Rozumíte dnešním mladým lidem?

Nerozumím tomu virtuálnímu světu, ve kterém žijí. S počítačem lépe umí moje žena, učí mě to, ale já tak trochu spoléhám na její schopnosti. Ženy jsou inteligentnější než muži, i když si to my chlapi odmítáme přiznat. Jinak mám ale pocit, že mladí lidé hloupnou, ale to je obecný jev. Hloupnou celé národy. Dříve, za první republiky měli lidé širší zájmy. Mnozí sice neměli vzdělání, ale přesto byli schopni diskutovat, mluvit inspirativně. Dnes má kdekdo vysokou školu, ale když promluví, vidět to není.

Vždy jste rád cestoval. V tomto směru se s věkem také nic nemění?

Ne. Nemění se nic na tom, že nemám rád cestování s kolektivem, který se sune tam, kde je mu ukázáno. Cestuju sám. Nejraději mám krátké několikadenní výlety, dnes se tomu tuším říká prodloužené víkendy. Já tomu tak neříkám, pro mě to jsou výlety za uměním. Když je ve Vídni nějaká zajímavá výstava, jedu.

Na jak dlouho jezdíte?

Tak dva, tři dny jsou akorát, více volna obvykle nemám. Rád se podívám do Paříže, Mnichova a dalších měst. Spojení krásné výstavy a dobrých hospod je vždycky inspirativní. Miluju také Řecko a Turecko, to je v podstatě moje druhá vlast. Istanbul má jedinečnou atmosféru, rád tam chodím na velký bazar, pozoruju holky v minisukních a ženy zabalené od hlavy až k patě a celé to prolnutí různých světů, vůni koření a jídla mám moc rád.

 

Adolf Born
Jeden z nejznámějších českých malířů a ilustrátorů se narodil se 12. června 1930. Jeho díla byla vystavována po celém světě a získal za ně řadu cen. Je známý také jako ilustrátor knih, nejpopulárnější jsou jeho postavičky Mach a Šebestová. Je také autorem kostýmů a dekorací k divadelním hrám, operám a operetám. Má titul zasloužilý umělec a cenu za celoživotní přínos animovanému filmu. Výtvarnicí je také jeho dcera Erika.

rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.