Antonín Benjamin Svojsík,
otec českého skautingu

Antonín Benjamin Svojsík,
otec českého skautingu

16. 9. 2013

Nejpočetnější dětskou a mládežnickou organizací v Česku, s téměř padesáti tisíci členy, je Junák - svaz skautů a skautek. U zrodu českého skautingu stál Antonín Benjamin Svojsík, který zemřel před 75 lety: 17. září 1938. Již čtyři roky po zrodu skautského hnutí v Anglii, jehož cílem je rozvíjet u dětí vztah k přírodě a vštípit jim jako samozřejmost pomáhat bližním, založil učitel tělocviku Svojsík v roce 1911 na žižkovské reálce v Praze první skautský oddíl a rok nato zorganizoval nedaleko hradu Lipnice s třinácti chlapci první skautský tábor.

Antonín Benjamin Svojsík se narodil 5. září 1876 v Praze. Absolvoval učitelský ústav a poté vyučoval léta na pražských reálkách. V létě roku 1911 navštívil Anglii, aby poznal tamní skauting, a vzápětí ustavil první oddíl skautů (junáků) v Čechách. Brzy se ke skautingu přidaly i dívky - první tábor skautek se konal v roce 1915 u Živohoště.

Českou odnoží skautingu Junákem, který byl v historii třikrát zakázán (v roce 1940 nacisty a v letech 1950 a 1970 komunisty), prošlo na půl milionu lidí, včetně řady známých osobností. Členy oddílů se znakem šestilisté lilie s psí hlavou byli například prezident Edvard Beneš, básník Jiří Wolker, příslušník zahraničního odboje Jan Kubiš, spisovatelé Eduard Štorch a Jaroslav Foglar nebo kardinál Štěpán Trochta.

Junák skauting
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.