Co všechno už na pražském Výstavišti 
shořelo? Je toho opravdu dost

Co všechno už na pražském Výstavišti
shořelo? Je toho opravdu dost

4. 9. 2013

Pražské Výstaviště na východním okraji Stromovky vzniklo pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 a prostor byl během let postupně rozšiřován. Od té doby slouží pro pořádání výstav, koncertů a dalších kulturních akcí. Před 50 lety, 5. září 1953, dostal areál jméno Park kultury a oddechu Julia Fučíka (PKOJF), k názvu Výstaviště se vrátil v roce 1990.

Výstavy, koncerty, mítinky a Matějská pouť...

Holešovické Výstaviště je s rozlohou 320 tisíc metrů čtverečních druhým největším areálem svého druhu v Česku, největší Brněnské výstaviště je rozměrem dvojnásobné. Ročně se v pražském areálu Výstaviště koná více než padesát výstav všeho druhu, hostí také koncerty nebo mítinky politických stran. Nejznámější akcí je každoroční Matějská pouť, která se tu pořádá od roku 1964.

V rámci Jubilejní zemské výstavy byla z Letenských sadů k Výstavišti přivedena první elektrická dráha v českých zemích, která ovšem na začátku minulého století zanikla. Rozsáhlé rekonstrukce se areál dočkal před prodělečnou Všeobecnou československou výstavou v roce 1991.

Nejen Sjezdový palác v plamenech

Dominantou Výstaviště je Průmyslový palác z roku 1891, dříve Sjezdový palác, který v roce 2008 postihl rozsáhlý požár, jemuž padlo za oběť celé západní (levé) křídlo. To by však mělo být dostavěno. V areálu se nachází také například Lapidárium, Pavilon panoramatu Bitvy u Lipan, divadla Pyramida a Spirála, krytý bazén, hokejové haly nebo Křižíkova fontána.

Od roku 1960 do října 1991 byl v areálu i Bruselský pavilon, který byl ale zničen požárem. Ohni v roce 2002 podlehl i dětský pavilon, sloužící jako sklad, a v roce 2005 shořelo dřevěné Divadlo Globe.

požár Praha
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.