Hubnu se Světem zdraví 7:
Jídelníček? Složitá alchymie

Hubnu se Světem zdraví 7:
Jídelníček? Složitá alchymie

25. 8. 2013

Začínám se stravovat přímo vědecky na základě rozborů a určení mého metabolického typu. Nutriční typologie velí zahodit selský rozum. Již jsem psala, že bych neměla jíst oblíbená rajčata a papriky. Spoustě z vás to rozum nebere. Ale to je zcela individuální, jiný člověk rajčata může a jiný typ je bude mít přímo mezi doporučenými. Jestli jsem tomu dobře porozuměla já, tak pokud budu jíst co nejvíce doporučených potravin a vyhýbat se nedoporučeným, urychlí to můj metabolismus a tím hubnutí a "vo to gou"!

Nemám rajčata zakázaná a nevyženou mne z Ráje jako Evu, pakliže je pozřu, ale zkrátka mému typu  se k hubnutí nedoporučují. Časem se snad k nim budu moci vrátit – to ještě musím zjistit u specialistů!
První den posnídám jogurt s ovesnými vločkami a jablkem. Na přesnídávku si naleju hrneček podmáslí a po vypití zjistím v odborném spise, že podmáslí mám zapovězeno. Chybička se vloudila. Tak neustále listuju v lejstrech, co je mi doporučeno, co mi není doporučeno a sestavuji si jídelníček. Koupili jsme včera velký květák. Hledám, hledám. Seznam plný věcí, které doma nemám a jak naschvál mám spoustu "zapovězených" potravin. Co v seznamu není, je neutrální. Květák je tedy neutrální! Odvážím 200g  neutrálního květáku. Jak ho budu jíst? Studuju recepty, nic s květákem tam nenacházím. Ale mrkev je mezi vyvolenými! Udělám si mrkvový salát. Navážím nastrouhanou mrkev – 250g. Je toho plná miska. Kruci, ale jak mám udělat ten květák a s čím?

Jdu znovu do tabulek. Doufám, že údaje časem dostanu do krve i do paměti a nebudu tady takhle každý den blbnout. Znova hledám v jídelníčku. Já asi dneska nebudu obědvat!  A jestli tady budu ještě hodinu prolistovávat odbornou literaturu, jak a s čím bych ho měla připravit, tak ho asi sním syrový, tím nic nezkazím.

Vejce můžu. Udělám si  květákový mozeček na minimu tuku s jedním vejcem. Hotovo. Sednu si ke stolu a do notýsku zapisuji, co budu mít na oběd. Náhle se zarazím. To je ale málo bílkovin! Ještěže jsem miláčkovi udělala přírodní vepřové řízky. Ukradu z pánvičky jeden kousek, zvážím, 60g. To by šlo. Znova čtu tabulku, jak má vypadat oběd. Bílkoviny tam mám – vejce a kus masa, zeleninu tam mám – květák a mrkev, ale dohromady je to 450g zeleniny! Vždyť jsem to popletla, mělo jí být jen 200g a mám tam mít ještě přílohu! Kašlu na přílohu.

Dnes mám dvě zeleninové složky, protože neumím pořádně číst a je to samozřejmě špatně. Příloha se vynechávat nemá.  Sním konečně ten svůj "vědecký" oběd,  ale salát neubývá. Asi jsem to s tím množstvím přehnala. Mrkev mi roste v puse a z misky neubývá. Vypadá to, že brzy se tou mrkví zadusím. Pomoc!!!!!!!

Ach jo. Asi zase nechám velet selský rozum a jen občas nakouknu do seznamů a tabulek, protože jinak budu brzo v blázinci a tam už mi bude šuma fuk, jaký jsem metabolický typ a jestli jsem nebo nejsem obézní!  

 

Svět zdraví je síť poraden pro trvalé zhubnutí a zdravou výživu. Specialisté Světa zdraví využívají unikátní metodu KNT (Komplexní nutriční typologie), která spočívá v určení typu metabolismu klienta. Podle toho pak určí správný jídelníček, který vede ke snižování nadváhy. Paní Heleny Červenkové se ujala ostravská pobočka Světa zdraví Lifestyle. Její nutriční specialisté budou společně s paní Helenou provádět čtenáře magazínu i60 světem zdravé výživy.
Svět zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%