Hubnu se Světem zdraví 7:
Jídelníček? Složitá alchymie

Hubnu se Světem zdraví 7:
Jídelníček? Složitá alchymie

25. 8. 2013

Začínám se stravovat přímo vědecky na základě rozborů a určení mého metabolického typu. Nutriční typologie velí zahodit selský rozum. Již jsem psala, že bych neměla jíst oblíbená rajčata a papriky. Spoustě z vás to rozum nebere. Ale to je zcela individuální, jiný člověk rajčata může a jiný typ je bude mít přímo mezi doporučenými. Jestli jsem tomu dobře porozuměla já, tak pokud budu jíst co nejvíce doporučených potravin a vyhýbat se nedoporučeným, urychlí to můj metabolismus a tím hubnutí a "vo to gou"!

Nemám rajčata zakázaná a nevyženou mne z Ráje jako Evu, pakliže je pozřu, ale zkrátka mému typu  se k hubnutí nedoporučují. Časem se snad k nim budu moci vrátit – to ještě musím zjistit u specialistů!
První den posnídám jogurt s ovesnými vločkami a jablkem. Na přesnídávku si naleju hrneček podmáslí a po vypití zjistím v odborném spise, že podmáslí mám zapovězeno. Chybička se vloudila. Tak neustále listuju v lejstrech, co je mi doporučeno, co mi není doporučeno a sestavuji si jídelníček. Koupili jsme včera velký květák. Hledám, hledám. Seznam plný věcí, které doma nemám a jak naschvál mám spoustu "zapovězených" potravin. Co v seznamu není, je neutrální. Květák je tedy neutrální! Odvážím 200g  neutrálního květáku. Jak ho budu jíst? Studuju recepty, nic s květákem tam nenacházím. Ale mrkev je mezi vyvolenými! Udělám si mrkvový salát. Navážím nastrouhanou mrkev – 250g. Je toho plná miska. Kruci, ale jak mám udělat ten květák a s čím?

Jdu znovu do tabulek. Doufám, že údaje časem dostanu do krve i do paměti a nebudu tady takhle každý den blbnout. Znova hledám v jídelníčku. Já asi dneska nebudu obědvat!  A jestli tady budu ještě hodinu prolistovávat odbornou literaturu, jak a s čím bych ho měla připravit, tak ho asi sním syrový, tím nic nezkazím.

Vejce můžu. Udělám si  květákový mozeček na minimu tuku s jedním vejcem. Hotovo. Sednu si ke stolu a do notýsku zapisuji, co budu mít na oběd. Náhle se zarazím. To je ale málo bílkovin! Ještěže jsem miláčkovi udělala přírodní vepřové řízky. Ukradu z pánvičky jeden kousek, zvážím, 60g. To by šlo. Znova čtu tabulku, jak má vypadat oběd. Bílkoviny tam mám – vejce a kus masa, zeleninu tam mám – květák a mrkev, ale dohromady je to 450g zeleniny! Vždyť jsem to popletla, mělo jí být jen 200g a mám tam mít ještě přílohu! Kašlu na přílohu.

Dnes mám dvě zeleninové složky, protože neumím pořádně číst a je to samozřejmě špatně. Příloha se vynechávat nemá.  Sním konečně ten svůj "vědecký" oběd,  ale salát neubývá. Asi jsem to s tím množstvím přehnala. Mrkev mi roste v puse a z misky neubývá. Vypadá to, že brzy se tou mrkví zadusím. Pomoc!!!!!!!

Ach jo. Asi zase nechám velet selský rozum a jen občas nakouknu do seznamů a tabulek, protože jinak budu brzo v blázinci a tam už mi bude šuma fuk, jaký jsem metabolický typ a jestli jsem nebo nejsem obézní!  

 

Svět zdraví je síť poraden pro trvalé zhubnutí a zdravou výživu. Specialisté Světa zdraví využívají unikátní metodu KNT (Komplexní nutriční typologie), která spočívá v určení typu metabolismu klienta. Podle toho pak určí správný jídelníček, který vede ke snižování nadváhy. Paní Heleny Červenkové se ujala ostravská pobočka Světa zdraví Lifestyle. Její nutriční specialisté budou společně s paní Helenou provádět čtenáře magazínu i60 světem zdravé výživy.
Svět zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vidím, že těžcí to nemají vůbec lehké. Vždycky jsem byla spíše lehká, tedy na váhu, ale je faktem, že v době, kdy ženy začínají přibírat, jsem radikálně změnila jídelníček. Zůstala jsem štíhlá až do úrazu před třemi lety. Nemocniční strava a tím i částečný návrat k normálnímu, pro mě nezdravému stravování, znamená velmi nepříjemné přibývání tuku v oblasti břicha. Kdyby to bylo o něco výš, přijala bych to radši, rozhodně by mi to tak nevadilo při zavazování tkaniček a stříhání nehtů na nohou, nevyjímaje činnosti, o kterých raději pomlčím. Jestli ti mohu poradit, nejlepší přílohou k bílkovině je zelenina, když přílohu, tak zvlášť třeba také se zeleninou, ale ne jako součást jednoho jídla. Když si pohlídáš množství, nemůžeš tím nic pokazit. Něco jiného by bylo, kdybys dostala přesný jídelníček, ten bys měla dodržovat. Ale když si to musíš sesumírovat sama, nedivím se ti, že z toho máš těžkou i hlavu. Držím pěsti! Stejně se s tím musíš poprat nebo smířit sama, tak ať se ti to daří.
Olga Štolbová
Milá Helenkko,myslím,že tohle dlouho nevydržíš. Naštěstí máš ten selský rozum,já bych to řešila menšími porcemi,méně tuku a nejméně dvakrát denně alespoň třičtvrtěhodinový "vejšlap".Ten pohyb je daleko nejdůležitější.Držím palce.
Hana Práglová
Jo,Helenko,život není peříčko.!Ale neboj,časem ztratíš hlad už jen při pomyšlení,že máš něco studovat v nějakých lejstrech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.