Spor kvůli grilování
řešil Ústavní soud

Spor kvůli grilování
řešil Ústavní soud

29. 7. 2013

Rádi grilujete? Pozor, aby se vaše vášeň nestala předmětem sousedských sporů. Až k Ústavnímu soudu se totiž dostal spor kvůli kouři ze zahradního grilování. Rodina z Jablonce nad Nisou požadovala, aby se sousedé zdrželi častého obtěžování kouřem, popílkem a pachy z grilu. Justice žalobě nevyhověla. Spor trval od roku 2007, ústavní stížnost čekala na rozhodnutí téměř dva roky. 

Zahradní grily se v posledních letech staly součástí českého koloritu, griluje se na zahradách, někdy i v parcích nebo na sídlištních balkonech. Pachy ze zahradních krbů a přenosných grilů však mnoha lidem vadí. Jasnou odpověď na to, kde začíná obtěžování, však justice v jablonecké kauze nedala.

Případ prošel Okresním soudem v Jablonci nad Nisou, poté libereckou pobočkou krajského soudu i Nejvyšším soudem. Nespokojená rodina prý neunesla důkazní břemeno, tedy nedoložila závažnost obtěžování kouřem a zápachem. Ústavní stížnost stála na tvrzení, že justice důkladně neporovnala "právo stěžovatelů užívat nerušeně předmět svého vlastnictví a právo žalovaných pálit ohně na svých pozemcích".

Ústavní soud ovšem žádný důvod k zásahu nenašel a stížnost označil za zjevně neopodstatněnou. Soudy v Jablonci a Liberci prý provedené důkazy hodnotily řádně a ve všech souvislostech. "Na základě těchto hodnocení dospěly k udržitelnému závěru, že stěžovatelé své důkazní břemeno neunesli," stojí v usnesení.

grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.